The Wicker Man

Το Μυστικό Του Σκιάχτρου

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 102'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Neil LaBute

Πρωταγωνιστούν: Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Kate Beahan, Frances Conroy, Molly Parker

Κείμενο: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο αστυνομικός Edward Malus (Nicolas Cage) δέχεται ένα γράμμα από την πρώην αρραβωνιαστικιά του Willow (Kate Beahan) από το νησί Summersisle που του ζητά να ερευνήσει την εξαφάνιση της μικρής της κόρης. Φτάνοντας εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία νεο-παγανιστών όπου τον κύριο λόγο φαίνεται να έχουν οι γυναίκες, ενώ οι άντρες έχουν μετατραπεί σε άβουλα υποταγμένα όντα. Όλοι του λένε ότι η μικρή έχει πεθάνει, αλλά η Willow επιμένει ότι η κόρη της είναι κάπου ζωντανή και ότι όλο το νησί έχει συνωμοτήσει εναντίον της. Ταυτόχρονα, όλοι ετοιμάζονται για την τελετή του Σκιάχτρου, μια αρχαία δέηση για την ευλογία της φετινής σοδειάς, στην οποία κατά τα φαινόμενα θυσιάζονται μικρά κοριτσάκια. Ο Malus νιώθει τον κλοιό να σφίγγει απειλητικά, καθώς πλησιάζει στη λύση του μυστηρίου την ημέρα της τελετής.

Ο Neil LaBute («Nurse Betty», 2000) σκηνοθετεί το remake της ομότιτλης κλασικής, και πλέον cult, ταινίας τρόμου του 1973 με τον Christopher Lee. Κρατώντας μόνο τη βασική δομή και μερικά από τα στοιχεία του σεναρίου του Anthony Shaffer, το καινούριο «The Wicker Man» θα ήθελε να είναι ένα μοντέρνο και σοβαρό φιλμ τρόμου ενώ στην πραγματικότητα είναι μια συρραφή απίστευτα προχειροστημένων σκηνών, οι οποίες όχι μόνο δεν τρομάζουν, αντιθέτως μάλιστα προκαλούν άπλετο γέλιο με τη σοβαροφάνειά τους. Ο LaBute, ενώ στην ουσία προσλήφθηκε από το Nicolas Cage και τους υπόλοιπους δεκαέξι(!) παραγωγούς για να διασκευάσει το σενάριο του πρωτότυπου, δημιούργησε ένα αναληθοφανές έπος μισογυνισμού και ρατσισμού ενάντια στις παγανιστικές πεποιθήσεις το οποίο μόνο αθώο δεν είναι. Η μητριαρχική κοινωνία του Summersisle εμφανίζεται σκληρή και άδικη απέναντι στους άντρες τους οποίους έχει στην ουσία ευνουχίσει και τους χρησιμοποιεί ως κηφήνες. (Το μοτίβο της κοινωνικής δομής των μελισσών είναι διάσπαρτο αφού το νησί παράγει μέλι, έχει βασίλισσα (Ellen Burstyn), και ο 'ξένος' Malus είναι αλλεργικός στα τσιμπήματα από τα συμπαθή έντομα.) Έτσι, από κάποια στιγμή και μετά, όταν ο ήρωας εμποδίζεται από τις γυναίκες του νησιού στην έρευνά του και προκειμένου να ξεφύγει από τις αιμοχαρείς και δήθεν παγανιστικές επιθυμίες τους, καταφεύγει σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα σαν γνήσιο φαλλικό σύμβολο δύναμης, δηλαδή τις μπουνιές και τις κλωτσιές που τόσο θεαματικά και άπλετα μοιράζει σε θηλυκά κάθε ηλικίας. Επιπλέον, ενώ όλες οι σκηνές ξυλοδαρμού πέρασαν πανηγυρικά στο τελικό στάδιο του μοντάζ, οι 'τρομαχτικές' σκηνές κόπηκαν με σκοπό η ταινία να πάρει έγκριση καταλληλότητας '13 και άνω'. Ύποπτο, πραγματικά ύποπτο.

Η δραματουργικά αδιάφορη, κατά τ' άλλα, ανάπτυξη του σεναρίου από τον LaBute συμβαδίζει τέλεια με την επίσης αδιάφορη σκηνοθετική του προσέγγιση. Κινηματογραφημένο διεκπεραιωτικά ακόμα και στις λιγοστές σκηνές που προσπαθούν να τρομάξουν, το «The Wicker Man» δεν έχει τίποτα καινούριο να προσφέρει και το όλο εγχείρημα έχει απομυθοποιηθεί από καιρού προτού φτάσει στο 'ανατρεπτικό' φινάλε. Ο Nicolas Cage προσφέρει μία από τις χειρότερες ερμηνείες της καριέρας του, ίσως εφάμιλλη αυτής του «Gone in Sixty Seconds». Το υπόλοιπο cast απλώς περιφέρεται άβουλα σ' αυτό το γελοίο τσίρκο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-09-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.