Cars

Αυτοκίνητα

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 2006'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Lasseter

Πρωταγωνιστούν: Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Tony Shalhoub, Michael Keaton

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Lightning McQueen είναι το νέο ανερχόμενο αστέρι στους αγώνες αυτοκινήτων. Ταλαντούχος, γρήγορος σαν κεραυνός, αλλά και αλαζών έχει φτάσει έναν αγώνα πριν την τελική διεκδίκηση του πρωταθλήματος, η κατάκτηση του οποίου θα του αποφέρει πλουσιότερο σπόνσορα, δόξα και χρήμα. Καθ' οδόν για την πίστα του τελικού στην Καλιφόρνια, χάνει το δρόμο του και καταλήγει σε μια παρηκμασμένη κωμόπολη που κάποτε αποτελούσε κομμάτι του θρυλικού Route 66. Διάφορες συγκυρίες θα τον κρατήσουν παγιδευμένο εκεί για μερικές μέρες, μακριά από το φανταχτερό κόσμο της δημοσιότητας και της ταχύτητας, γεγονός που θα τον κάνει ν' αναθεωρήσει τη στάση του για τη ζωή. Μέσα από τη γνωριμία και τη συναναστροφή του με τους γραφικούς αλλά και φιλήσυχους κατοίκους της περιοχής θα καταλάβει την πολυτιμότητα της φιλίας και τις αξίες της επαρχίας.

Η Pixar συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο χώρο του ψηφιακού animation μετά τα «Finding Nemo» και «The Incredibles» με μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα, χωρίς όμως να αποτελεί και την καλύτερή της μέχρι τώρα. Αυτή τη φορά ο κόσμος της ιστορίας κατοικείται αποκλειστικά από οχήματα κάθε τύπου και... ιδιοσυγκρασίας. Παρουσιάζοντας ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και λεπτομέρειες στη συμπεριφορά, που ταυτίζονται με τα μοντέλα στα οποία βασίζονται, οι χαρακτήρες της ταινίας ζωντανεύουν μέσα από το εκπληκτικής λεπτομέρειας σχέδιο. Με ακόμα ισχυρότερη υπολογιστική δύναμη και πρωτοποριακές τεχνικές για την απεικόνιση του φωτός στις γυαλιστερές και καμπυλωτές επιφάνειες των αυτοκινήτων, η Pixar πρωτοπορεί δίνοντάς μας ένα οπτικό ντελίριο, κερδίζοντας και αυτό το στοίχημα για την 'ανθρωποποίηση' των τετράτροχων πλασμάτων μετά από τα παιχνίδια, τα ζουζούνια, τα ψάρια και τους μπαμπούλες. Αν και ο σεναριακός πυρήνας είναι μονοδιάστατος και αρκετά προβλέψιμος (τίποτα δε συγκρίνεται με την ευφάνταστη κεντρική ιδέα του «Monsters Inc.»), το «Cars» βρίθει αστείων λεπτομερειών που κατακλύζουν την κάθε σκηνή.

Μειονέκτημα, βέβαια, αποτελεί το γεγονός ότι πολλά από τα αστεία, τα λογοπαίγνια και τις αναφορές αφορούν ένα αγγλόφωνο κοινό (και ενίοτε αποκλειστικά την αμερικανική κουλτούρα), όπως για παράδειγμα τα 'σκαθάρια' που πετούν νωχελικά σε κάποιο σημείο, που είναι μικροσκοπικοί 'σκαραβαίοι' της Volkswagen με φτερά (αγγλιστί: 'bugs'). Όλα αυτά κρατούν απασχολημένο το μάτι και το μυαλό του θεατή ώστε να μην ενδιαφέρεται και πολύ για το ηθικοπλαστικό φινάλε. Πάντως, το «Cars» δημιουργήθηκε για να ψυχαγωγήσει και αυτό είναι κάτι που το πετυχαίνει, αφήνοντας το θεατή να θέλει μερικούς ακόμα... γύρους μετά το πέσιμο της καρό σημαίας.

Στην πρωτότυπη βερσιόν έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με τις φωνές των Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Cheech Marin, Michael Keaton. Για τη μεταγλώτιση στα ελληνικά δάνεισαν τις φωνές τους ο Σάκης Ρουβάς, η Βίκυ Καγιά, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Γιάννης Μποστατζόγλου και ο Παύλος Χαϊκάλης. Το μικρού μήκους που προηγείται είναι ένα διαμαντάκι, συνεχίζοντας επάξια τον άτυπο αυτό θεσμό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-09-2006  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.