Leonard Cohen: I'm Your Man

Leonard Cohen: IΑm Your Man

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Lian Lunson

Πρωταγωνιστούν: Bono, Nick Cave, Leonard Cohen, Beth Orton, Rufus Wainwright

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Τον Ιανουάριο του 2005 δόθηκε μια συναυλία προς τιμήν του γνωστού καναδού ποιητή και τραγουδοποιού Leonard Cohen στο Opera House του Σίδνεϊ. Στη συναυλία, ερμηνεύοντας γνωστές επιτυχίες του, συμμετείχαν διάφοροι σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Nick Cave, ο Jarvis Cocker, ο Antony, ο Rufus και η Martha Wainwright, η Beth Orton, οι οποίοι δηλώνουν επηρεασμένοι από τη μουσική και την ποίηση του Cohen. Η επίσης Kαναδή σκηνοθέτης Lian Lunson, με αφορμή αυτό το γεγονός, θέλησε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για να παρουσιάσει το Leonard Cohen πρωτίστως σαν ποιητή αλλά και να δείξει τη σημαντική του επιρροή στη μουσική.

Το «Leonard Cohen: I'm Your Man» μένει πιστό στην αποστολή του από την αρχή μέχρι το τέλος. Καθώς δεν είναι ένα κλασικό βιογραφικό ντοκιμαντέρ, αλλά ούτε και μια ακριβής κάλυψη της συναυλίας, έμφαση δίνεται στα θέματα που απασχόλησαν κατά καιρούς τον Cohen σαν ποιητή: τη μοναξιά, την πίστη, την πτώση και, φυσικά, τον έρωτα και τον πόνο του. Τα περισσότερα βιογραφικά στοιχεία έρχονται από τις συνεντεύξεις του ίδιου του ποιητή στην κάμερα και θέτουν το πλαίσιο για τις πηγές της έμπνευσής του. Παράλληλα, παρακολουθούμε αποσπάσματα από τη συναυλία, με το σχετικό τραγούδι να δίνει την ολοκληρωμένη εικόνα. Κάθε τόσο, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν εξομολογούνται για την επίδραση που είχε ο Cohen στη δική τους μουσική και ποίηση, θυμούνται την πρώτη φορά που ήρθαν σ' επαφή με το έργο του, και, γενικότερα, πλέκουν το εγκώμιο του 'δικού τους ανθρώπου'.

Η Lunson τα καταφέρνει αρκετά καλά να κρατήσει τις ισορροπίες καθ' όλη τη διάρκεια και να μην απομακρυνθεί από το βασικό πυρήνα. Με απλή σκηνοθεσία, σχεδόν σεμνά θα έλεγε κανείς, ενορχηστρώνει το υλικό της χωρίς να κομπάζει. Ίσως μερικές φορές τείνει περισσότερο στη συναισθηματική πλευρά απ' όσο χρειάζεται και μερικές εκτελέσεις τραγουδιών χαλάνε το ρυθμό (ενώ είναι σωστά τοποθετημένα θεματικά), κατά τ' άλλα όμως, το «Leonard Cohen: I'm Your Man» μας δίνει ένα αρκετά καλό τελικό αποτέλεσμα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-09-2006  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.