Possession

Ερωτικό Μυστικό

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Neil LaBute

Πρωταγωνιστούν: Gwyneth Paltrow, Aaron Eckhart, Tom Hollander, Lena Headey, Jeremy Northam

Κριτική: Δευκαλίων Καλογρίδης

Κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης αφιερωμένης στο μεγάλο βικτωριανό ποιητή Rudolf Henry Ash, δύο ακαδημαϊκοί ανακαλύπτουν μυστικά γράμματα που έγραφε ο -θεωρούμενος απόλυτα πιστός- Ash στην ερωμένη του, Christabel LaMotte. Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης για τα ίχνη του προ ενός αιώνα ζευγαριού από τους δύο ανθρώπους, που προσπαθούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στα αισθήματα που αναπτύσσουν ο ένας για τον άλλον και στον ενθουσιασμό που τους παρασέρνει καθώς ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα πράγματα.

Το βραβευμένο με Μπούκερ μυθιστόρημα της Antonia Byatt μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη Neil LaBute, ο οποίος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα της αναβίωσης της ατμόσφαιρας της βικτωριανής εποχής. Η φωτογραφία τόσο στα σκοτεινά δωμάτια (που δείχνουν γεμάτα από τις αναμνήσεις αυτών που έζησαν παλαιότερα εκεί) όσο και στις εξωτερικές τοποθεσίες είναι εξαιρετική, ενώ εντυπωσιακές είναι οι σκηνές στις οποίες οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στα μέρη που είχε βρεθεί και το παράνομο ζευγάρι έναν αιώνα πριν, και στις οποίες βλέπουμε τη μεταμόρφωση των χώρων από το παρόν στο παρελθόν. Η εξαιρετική Gwyneth Paltrow που υποδύεται την τυπική Βρετανίδα Maud Bailey είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ταινίας, αν και δεν παρουσιάζει κάτι καινούριο σαν ηθοποιός, αφού ο ρόλος της απαιτεί να κινηθεί σε γνώριμα σε αυτήν μονοπάτια. Ο Aaron Eckhart που υποδύεται τον Αμερικανό μελετητή του μεγάλου ποιητή περνάει μάλλον απαρατήρητος σαν ηθοποιός, αυτό όμως οφείλεται περισσότερο στο σκηνοθέτη της ταινίας, που στην προσπάθειά του να επιδείξει το σνομπ χαρακτήρα των υπόλοιπων "μεγάλων" ακαδημαϊκών θυσιάζει το χαρακτήρα του Eckhart, αφού ο περίγυρός του τον αντιμετωπίζει μειωτικά. Πάντως η ιστορία της ταινίας είναι τέτοια που θα έλεγε κανείς ότι αυτή "οδηγεί" τους ηθοποιούς και κανένας από αυτούς δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει. Έτσι, τελικά το αποτέλεσμα είναι καλές ερμηνείες χωρίς υπερβολές, που προσθέτουν θετικά στοιχεία στην ταινία, ακόμα στην περίπτωση του (πολύ καλού) Jeremy Northam και της Jennifer Ahle που υποδύονται τον Ash και την LaMotte αντίστοιχα και έχουν μικρούς ρόλους. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε το πολύ καλό soundtrack που συνοδεύει το φιλμ, και το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην αναβίωση της βικτωριανής εποχής και τη δημιουργία της ατμόσφαιρας στην ταινία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-10-2002  |  Διανομή: Warner-Roadshow  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.