Stesti - Something Like Happiness

Κάτι Σαν Ευτυχία

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 102'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Bohdan Slama

Πρωταγωνιστούν: Pavel Liska, Tatiana Vilhelmova, Anna Geislerova, Marek Daniel, Bolek Polivka

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Η Monika (Tatiana Vilhelmova), ο Tonik (Pavel Liska) και η Dasha (Anna Geislerova) είναι τρεις νέοι που ζουν στη βιομηχανική περιοχή της Βοημίας. Φίλοι από παιδιά, έχουν μεγαλώσει στα προάστια και γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει φτώχεια και σκληρή επιβίωση. Η Monika δουλεύει σ' ένα σουπερμάρκετ και περιμένει τη στιγμή που θα την καλέσει ο φίλος της στην Αμερική όπου έχει πάει προς αναζήτηση δουλειάς. Ο Tonik αρνείται να ενταχτεί και, έχοντας φύγει από το διαμέρισμα των συντηρητικών γονιών του, μένει με μια θεία του σ' ένα αγρόκτημα στην άκρη της πόλης. Η Dasha μένει μόνη της με τα δυο της αγοράκια και διατηρεί σχέση μ' ένα παντρεμένο που όμως δεν της προσφέρει καμία σιγουριά και σταθερότητα. Τσακισμένη από το βάρος του να μεγαλώνει κανείς δύο παιδιά σ' αυτές τις συνθήκες καταρρέει σταδιακά. Όταν παθαίνει νευρικό κλονισμό και αναγκάζεται να κλειστεί σε ψυχιατρείο, η Monika αποφασίζει ν' αναλάβει τα δύο παιδιά, σκεφτόμενη ακόμα και ν' ακυρώσει το επερχόμενο ταξίδι της στην Αμερική. Ο Tonik, ο οποίος είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της εδώ και χρόνια, στέκεται δίπλα της και βοηθάει όπως μπορεί, ελπίζοντας ότι αυτή η νέα κατάσταση θα είναι 'κάτι σαν ευτυχία'.

Το «Stesti» είναι ένα μικρό ψυχογράφημα μιας παρέας τριών νέων που ο καθένας τους αντιμετωπίζει με το δικό του τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά. Η Dasha, κουβαλώντας το μεγαλύτερο φορτίο λόγω των παιδιών της, έχει επιλέξει να αποσύρεται σε φαντασιώσεις και να παραμυθιάζεται από το φίλο της προσδοκώντας μια αλλαγή προς το καλύτερο, μέχρι την κατάρρευση της. Ο Tonik έχει καλύτερη επίγνωση των πραγμάτων αλλά έχει αποφασίσει να αγνοεί τις καταστάσεις ζώντας αποκομμένος στο αγρόκτημα της θείας του, με καταχρήσεις αλκοόλ και μαριχουάνας. Η Monika αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση της και προσπαθεί να στήσει τη ζωή της δουλεύοντας σε μια 'κανονική' δουλειά στο σουπερμάρκετ. Όλοι τους ζουν μέρα με τη μέρα, φροντίζοντας να μην πνιγούν στη δυστυχία τους, αλλά να κοιτούν τη ζωή και από την καλή της πλευρά. Η ακούσια απομάκρυνση της Dasha από το προσκήνιο θ' αφήσει μια μεγάλη ευθύνη, αρχικά στη Monika και ακολούθως στον Tonik, την οποία οι δύο νέοι θα επωμιστούν φροντίζοντας τα δύο παιδιά. Η δημιουργία αυτής της άτυπης οικογένειας θα τους δώσει την ψευδαίσθηση ότι έχουν βρει το κλειδί της ευτυχίας, σε τέτοιο βαθμό που θ' αρχίσουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Και όταν αυτό το μικρό καλοκαίρι τελειώσει απότομα, με την επιστροφή της Dasha και τη διεκδίκηση των παιδιών της, η Monika και ο Tonik θα ξαναγυρίσουν στις προηγούμενες ζωές τους γνωρίζοντας ότι, έστω και για λίγο, άγγιξαν το όνειρο.

Ο τριανταεννιάχρονος Bohdan Slama σκηνοθετεί και φωτογραφίζει αυτούς τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους με ρεαλισμό και σοβαρότητα, χωρίς να γίνεται στυφός ή μελοδραματικός. Με μερικά επιδέξια και φίνα μονοπλάνα, με την κάμερα ν' ακροβατεί στις μύτες των ποδιών της για να μη διαταράξει τις ισορροπίες στα μικροσκοπικά διαμερίσματα, ο Τσέχος σκηνοθέτης βουτά με το κεφάλι βαθιά στις ζωές των ηρώων του. Όλες οι ερμηνείες έχουν φυσικότητα και θάρρος, με τον Pavel Liska να ξεχωρίζει για τη στωικότητά του. Το «Stesti» έχει τιμηθεί με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο San Sebastian και στο Montreal το 2005 και τη Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας την ίδια χρονιά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-09-2006  |  Διανομή: 2-1-0  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.