United 93

Πτήση 93

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 93'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Paul Greengrass

Πρωταγωνιστούν: Christian Clemenson, Trish Gates, Polly Adams, Cheyenne Jackson, Opal Alladin

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τέσσερις κοινές επιβατικές πτήσεις εσωτερικού απογειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για το προκαθορισμένο δρομολόγιό τους. Σύντομα μετά την απογείωσή τους, οι εν λόγω πτήσεις έπεσαν θύματα αεροπειρατείας από τρομοκράτες που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα αεροπλάνα ως βόμβες, ρίχνοντάς τα σε προκαθορισμένους στόχους. Τρία από αυτά ολοκλήρωσαν την αποστολή τους βάλλοντας τους 'Δίδυμους Πύργους' του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στη Βιρτζίνια. Η τέταρτη πτήση, της εταιρίας United Airlines με τον αριθμό 93, που είχε πορεία προς το Λευκό Οίκο, είναι η μόνη που δεν κατάφερε να βρει επιτυχώς το στόχο της καθώς συνετρίβη σε αγροτική περιοχή καθ' οδόν. Η επίσημη εκδοχή θέλει τους επιβάτες να αντιλαμβάνονται το γενικότερο σχέδιο των τρομοκρατών (επικοινωνώντας στα κρυφά με συγγενείς με τα κινητά τηλέφωνά τους) και να αποπειρώνται να επανακαταλάβουν το αεροπλάνο, προκαλώντας έτσι την πτώση του. Το «United 93» είναι ένα ψευδοντοκυμαντέρ που αναπαριστά τα γεγονότα που συνέβησαν στη συγκεκριμένη πτήση.

Ο πενηνταενός ετών Ιρλανδός σκηνοθέτης Paul Greengrass επιστρέφει στο είδος που τον καθιέρωσε, κάνοντας ένα ακόμα σφιχτοδεμένο ψευδοντοκυμαντέρ για την Πτήση 93 της United και, κατ' επέκταση, για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Χρησιμοποιώντας άγνωστους ηθοποιούς και 'ευέλικτες' κάμερες, οι οποίες μπορούν εύκολα να κινηθούν διεισδυτικά στο πολύ στενό περιβάλλον ενός επιβατικού αεροσκάφους, καταφέρνει να δημιουργήσει ρεαλιστική ατμόσφαιρα που βάζει το θεατή στην πρώτη θέση να παρακολουθεί τις προσπάθειες των επιβατών να πάρουν τον έλεγχο του αεροσκάφους στα χέρια τους και να αποτρέψουν το τρομοκρατικό χτύπημα. Με απλά και λειτουργικά πλάνα, δεμένα αριστοτεχνικά στο μοντάζ, ο Greengrass καταφέρνει να δώσει στιγμές έντασης και αγωνίας διατηρώντας πάντα στο ακέραιο την ψευδαίσθηση ότι δείχνει τα πραγματικά γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. Ταυτόχρονα, με σκηνές από τους διάφορους πύργους ελέγχου και στρατιωτικές βάσεις, στήνει λεπτομερώς το παρασκήνιο της αργοπορημένης αντίδρασης τόσο της Πολιτείας όσο και του Στρατού, αποκαλύπτοντας μ' αυτό τον τρόπο ότι οι επιβάτες της πτήσης δεν είχαν να ελπίζουν σε καμία βοήθεια. Οι συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές δε λείπουν, ειδικά όταν διάφοροι επιβάτες αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πάντα μέσω τηλεφώνου, γνωρίζοντας πλέον ότι οι πιθανότητες να γλιτώσουν είναι από ελάχιστες ως μηδενικές. Στο τελευταίο ημίωρο δε, όταν οι επιβάτες αποφασίζουν να αναλάβουν δράση, ο σκηνοθέτης παραδίδει μαθήματα δεξιοτεχνίας προσφέροντάς μας ένα πολύ δυνατό φινάλε που παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα, παρ' όλο που η έκβαση της ιστορίας είναι γνωστή.

Υπάρχει όμως μια ηθική αντίρρηση με το «United 93». Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γυρίζονται ταινίες για την 11η Σεπτεμβρίου, ειδικά για περιπτώσεις όπως η πτήση 93, όπου βρίθουν οι ενδείξεις ότι μπορεί να μην έγιναν ακριβώς έτσι τα γεγονότα. Και αν ο Greengrass παινευόταν για την έρευνα που έκανε σε βάθος όταν γύριζε το «Bloody Sunday» το 2002 ήταν γιατί είχαν περάσει τριάντα χρόνια από εκείνο το Γενάρη στο Derry και είχε όλα τα περιθώρια να το κάνει. Εδώ μάλλον βιάστηκε...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 31-08-2006  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.