Romanzo Criminale

Romanzo Criminale

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 152'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michele Placido

Πρωταγωνιστούν: Kim Rossi Stuart, Anna Mouglalis, Pierfrancesco Favino, Claudio Santamaria, Stefano Accorsi

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Τη δεκαετία του '70, τρεις άνδρες βάζουν στο μάτι το θρόνο του ιταλικού υποκόσμου. Ο Lebanese, ο Freddο και ο Dandy έχουν μεγαλώσει μαζί στους δρόμους της Ρώμης. Τώρα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν τη μέρα και τη νύχτα της πόλης τους. Με όπλα, βόμβες και αιματηρές βεντέτες, οι τρεις τους θα βγάλουν από τη μέση τους Νονούς και θα φέρουν με τα νερά τους τις μυστικές υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος του '90. Μέχρι την αρχή της πτώσης τους. Στο βάθος των κινήτρων τους, η απληστία, η δίψα για εκδίκηση, η ανάγκη για φυγή και ο ανεκπλήρωτος έρωτας πλημμυρίζουν τις προσωπικές στιγμές των καταδικασμένων, μικρών θεών και τους συνοδεύουν μέχρι την καταστροφή. Οι πράξεις τους στιγμάτισαν την νεότερη ιταλική ιστορία. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους παραμένουν μονάχα εικασίες.

Βασισμένο στο επιτυχημένο μυθιστόρημα του Giancarlo de Cataldo, το «Romanzo Criminale» ακολουθεί τα βήματα μίας από τις διασημότερες συμμορίες της ιταλικής μαφίας, η οποία πρωταγωνίστησε στα δελτία ειδήσεων της χώρας για τριάντα περίπου χρόνια. Ο ίδιος ο συγγραφέας και συν-σεναριογράφος έχει δηλώσει κολακευμένος για την κινηματογραφική δομή που οι κριτικοί αναγνωρίζουν στο μυθιστόρημά του, γεγονός μάλλον οξύμωρο, μιας και το ουσιαστικό αδύναμο σημείο του φιλμ είναι η λογοτεχνική δομή του (τα κεφάλαια, μάλιστα, δηλώνονται ρητά από μεσότιτλους) και η συνακόλουθη έλλειψη μέτρου. Δεν είναι τόσο τα 152 λεπτά της ταινίας που λειτουργούν εις βάρος του τελικού αποτελέσματος και της οικονομίας, όσο η αισθητή προσπάθεια να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες και υπό-ιστορίες, χωρίς να ελέγχεται κατά πόσο αυτό διαφωτίζει, δυναμώνει η απλά γεμίζει ασφυκτικά την αφήγηση. Παρά τις αξιόλογες ερμηνείες όλων των ηθοποιών, κανείς τους δεν καταφέρνει ή δεν βρίσκει το χώρο και το χρόνο προκειμένου να βουτήξει βαθύτερα στο χαρακτήρα του και κάπως έτσι όλοι τους περιορίζονται στην εντυπωσιακή επίφαση των αιματοβαμμένων πεπρωμένων, των όρκων ζωής και των ατελέσφορων ερώτων. Στο φινάλε, κυριαρχεί η ανάμνηση μίας όμορφα σχεδιασμένης σκακιέρας με ενδιαφέρουσες κινήσεις, ευφυείς κατακτήσεις αλλά μία λήξη που δεν αφορά στην πραγματικότητα το θεατή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-08-2006  |  Διανομή: Hollywood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.