Open Water 2

Χαμένοι Στον Ωκεανό

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Hans Horn

Πρωταγωνιστούν: Susan May Pratt, Richard Speight Jr., Niklaus Lange, Ali Hillis, Cameron Richardson

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Μία παρέα φίλων συναντιούνται ξανά μετά από αρκετά χρόνια. Η ανάμνηση των τελευταίων, κοινών καλοκαιρινών διακοπών δεν συμπίπτει με τη νέα πραγματικότητα. Εραστές δεν είναι πια μαζί, κάποιοι έχουν παντρευτεί, κάποιοι δείχνουν να τα κατάφεραν και άλλοι φαίνονται περισσότερο ανώριμοι από τότε. Το αμερικάνικο όνειρο του σημερινού τριαντάρη επιτάσσει καλοκαιρινές διακοπές με πολυτελές γιοτ. Κι έτσι γίνεται. Οι παλιοί φίλοι, ένα μωρό και μία ανάλαφρη, ξανθιά συνοδός επιβιβάζονται για τη διήμερη κρουαζιέρα των ονείρων τους. Εκείνο που τους περιμένει στην καρδιά του ωκεανού, κανείς τους δεν το έχει ονειρευτεί. Οι ταξιδιώτες βουτούν στο νερό. Παρά τη θέλησή της, και η μητέρα του μωρού, η οποία κουβαλά ένα παιδικό τραύμα πνιγμού. Προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα και κάτω από τα πόδια τους υπάρχει μονάχα η άγρια θάλασσα. Γεγονός που δεν θα έπρεπε να τους φοβίζει τόσο. Αρκεί κάποιος να είχε προηγουμένως ανοίξει τη σκάλα του σκάφους.

'Ένα συγκλονιστικό θρίλερ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από τον πολλά υποσχόμενο νέο σκηνοθέτη, Hans Horn'. Αγωνία, θάλασσα, πανέμορφα ημίγυμνα κορμιά και η συνταγή μοιάζει πεντανόστιμη στους διανομές του «Open Water 2», οι οποίοι ελπίζουν στο αντανακλαστικό, εποχιακό ενδιαφέρον του νεανικού κοινού. Η αλήθεια δεν απέχει από την παραπάνω περιληπτική εντύπωση της ταινίας. Αληθινό γεγονός (δεν θα το κάνουμε και έρευνα), υποσχόμενος νέος σκηνοθέτης ο Hans Horn (και με το παραπάνω), όσο για το συγκλονιστικό θρίλερ, συγκλονιστικό ναι, θρίλερ όμως; Το «Open Water 2» ξεχωρίζει εύκολα από το σωρό των νεανικών ταινιών αγωνίας της τελευταίας πενταετίας, διαθέτει εξαιρετικούς ρυθμούς, ένα σαδιστικά καλοστημένο σενάριο και μαζί με τα άλλα, ένα αρκετά ελκυστικό cast ημί-άσημων πρωταγωνιστών, το οποίο εξυπηρετεί την καλοκαιρινή όρεξη για οφθαλμόλουτρο στην οθόνη του θερινού. Συμπέρασμα, ο Horn πράγματι παραδίδει ένα πρώτης τάξης, απολαυστικό 90λεπτο στα μέτρα του νεανικού, καλοκαιρινού κοινού. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα να ανακαλύψει κανείς στο «Open Water 2». Σημεία που θα έπρεπε να αναζητήσει ένα κοινό a priori εξαιρούμενο από το ελαφρύ promo της ταινίας. Για τα επιπλέον, θα χρειαστεί κατάδυση.

Ας μετρήσουμε σεκάνς. Όπως εκείνες με την αμερικάνικη σημαία, μεσίστια στην πλώρη του γιοτ. Οι τραγικοί ναυαγοί -φυσιογνωμίες που θα μπορούσαν να ποζάρουν σε καταχωρήσεις γνωστών αμερικανικών σειρών ρούχων, πλάι στην ίδια ακριβώς σημαία- εμφανίζονται συχνά 'σκεπασμένοι' από το σύμβολο των ΗΠΑ. Στη σκιά του κολυμπούν αναζητώντας προστασία, από αυτό προσπαθούν να πιαστούν για να σκαρφαλώσουν στο σκάφος, κι αυτό σκίζεται στα χέρια τους. Αλλη σεκάνς. Ένα γυναικείο κορμί βυθίζεται άψυχο στη σκοτεινή άβυσσο. Τα χέρια ανοιγμένα, σαν καρφωμένα σε έναν αόρατο σταυρό καθόλη την καταβύθιση. Επόμενη σεκάνς. Το κλάμα ενός εγκαταλελειμμένου μωρού καλύπτει τον θόρυβο της καταιγίδας. Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια παραδίδονται στα παγωμένα νερά. Τα παιδιά ενός ιλουστρασιόν ονείρου περιμένουν ένα-ένα το τέλος. Αόρατα κτήνη του ωκεανού μας χαρίζουν το βλέμμα τους και παρατηρούν τα σώματα από απόσταση, από τον αφρό της θάλασσας, από τα βάθη. Δεν εμφανίζονται όμως ποτέ. Η επιφάνεια του σκάφους γίνεται όλο και πιο λεία, όσο και το φύλλο των καταχωρήσεων που αναφέραμε παραπάνω. Ο Horn επιδεικνύει αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση, αποφεύγει με ευκολία τους υφάλους της υπερβολής και του φτηνού δράματος και κάνει το απέραντο, υδάτινο σκηνικό έναν ιδανικό τόπο κινηματογράφησης της ανθρώπινης ψυχής. Και της ψυχής μίας ολόκληρης εποχής. Τρεις δεκαετίες πριν, η κινηματογραφική αμερικάνικη νόρμα παραδινόταν στις λεπίδες ηλεκτρικών πριονιών, στην πίσω αυλή του σπιτιού. Σήμερα, πετιέται στη θάλασσα. Θρίλερ, ναι, αλλά όχι μόνο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-08-2006  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.