Entre Ses Mains

Ανάμεσα Στα Χέρια Του

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Anne Fontaine

Πρωταγωνιστούν: Benoit Poelvoorde, Isabelle Carre, Jonathan Zaccai, Valerie Donzelli, Bernard Bloch

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Η Claire ζει μία τυπική, οικογενειακή ζωή. Στο σπίτι, φροντίζει την μικρή της κόρη και το σύζυγο, όταν εκείνος δεν λείπει σε επαγγελματικά ταξίδια. Στη δουλειά, εργάζεται στο τμήμα παραπόνων μίας ασφαλιστικής εταιρίας. Περιποιείται τον εαυτό της και στα τριάντα της, παραμένει αρκετά γλυκιά. Όσο ακριβώς το απαιτεί η ζωή στην άχρωμη πόλη της Lille. Ένα πρωί, ο Laurent ζητά τις υπηρεσίες της. Κτηνίατρος, απαιτεί αποζημίωση για τον εξοπλισμό του, που καταστράφηκε έπειτα από μία πλημμύρα στο υπόγειο του ιατρείου. Όχι ιδιαίτερα εμφανίσιμος, ούτε καν γοητευτικός, ο Laurent επιδιώκει να βρίσκεται συχνά στο ασφαλιστικό γραφείο. Στις πρώτες εξόδους τους, φανερώνει την αδυναμία του στο κυνήγι γυναικών, γεγονός που ελάχιστα αποθαρρύνει την Claire. Η έλξη της προς τον άνδρα μεγαλώνει. Παράλληλα, η πόλη ζει με τον τρόμο ενός κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος εκτελεί γυναίκες με τη χρήση χειρουργικού νυστεριού.

Δύο χρόνια μετά το σκοτεινό ερωτικό θρίλερ «Nathalie», την ταινία που έφερε ξανά μαζί την Fanny Ardant με τον Gerard Depardieu και άνοιξε την ώριμη περίοδο της Emmanuelle Beart, η Γαλλίδα σκηνοθέτις Anne Fontaine επιστρέφει με μία ακόμη ερωτική ιστορία από τη (θεωρητικά) επικίνδυνη πλευρά του σινεμά. Αυτή τη φορά, το ύφος της έχει αλλάξει, ακόμη κι αν σε πολλά σημεία το «Entre Ses Mains» μοιάζει στην προηγούμενη δουλειά της. Η Fontaine ασχολείται και πάλι με την ανθρώπινη ανάγκη για επαφή, ακόμη κι αν αυτή επιτρέπεται να είναι αποκλειστικά σαρκική. Οι ταυτότητες και οι ρόλοι εναλλάσσονται και παραμένουν ομιχλώδεις, καθώς τα πιόνια του ερωτικού αυτού παιχνιδιού επιζητούν την κυριαρχία. Πόσο μάλλον εδώ, που μεγάλο μέρος του φιλμ αφορά στενά στην αναζήτηση μίας ταυτότητας άκρως επικίνδυνης. Η ηθική των χαρακτήρων παραμένει εκ των προτέρων έξω από τη σκακιέρα, όπως και στο «Nathalie», και η εξερεύνηση της πρωταρχικής ανάγκης μπαίνει στο μικροσκόπιο. Αυτό που αποκαλύπτει, όμως, το διερευνητικό μάτι της Fontaine ελάχιστα καταφέρνει να εκπλήξει τον θεατή.

Υπάρχει ένα μοτίβο το οποίο ανακυκλώνεται με μεγάλο ενδιαφέρον στο «Entre Ses Mains». Στην πρώτη τους κοινή έξοδο, το παράδοξο ζευγάρι περνά έξω από ένα μαγαζί. Στην ταμπέλα διακρίνει κανείς την ονομασία 'Animale'. Ο Laurent δεν κυνηγά μονάχα γυναίκες, αλλά χειρουργεί και ζώα, όπως μία αναισθητοποιημένη τίγρη στον ζωολογικό κήπο. Στην μοναχική βόλτα της Claire στην ακτή, η κάμερα προσπερνά κάτι που μπορεί εύκολα να είναι και κουφάρι γάτας. Και, βέβαια, ο μοναδικός μάρτυράς μας στην αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου, είναι μία στρουμπουλή, κατοικίδια γάτα, η γούνα της οποίας βάφεται με το αίμα της κυρίας της. Η Fontaine παίζει έξυπνα με το στοιχείο του αιλουροειδούς, ως συμβόλου λαγνείας αλλά και κινδύνου. Ακόμη και τα νεογνά λιοντάρια που παραδίδει ο Laurent στην κόρη της, βγάζουν κραυγές που σύντομα θα γίνουν απειλητικές. Ο πόθος μπορεί να έχει τη μορφή κατοικίδιου -όπως η Claire στην ασφάλεια του συζυγικού της ρόλου- ή άγριου αιλουροειδούς που σύντομα θα βγει από το λήθαργο της αναισθησίας. Δυστυχώς, κάθε ευρηματικότητα στερεύει εκεί. Οι χαρακτήρες παραμένουν επίμονα απροσχημάτιστοι σε μία πλοκή απόλυτα προβλέψιμοι για να μην έχει ανάγκη την παρουσία τους. Η Fontaine ακολουθεί την χιτσοκική οδό από το άλφα, χωρίς να κατευθύνεται ούτε κατά διάνοια προς το Ω (ούτε καν μέχρι το Β). Το φιλμ θυμίζει έντονα και καταχρηστικά το «Psycho» και το «Notorious» του Hitchcock, χωρίς αυτό βέβαια να πηγαίνει την ιστορία ένα βήμα παραπέρα. Εξάλλου, απουσιάζει πλήρως το σκηνοθετικό υπόβαθρο που θα υποστήριζε μία ανάλογη απόπειρα. Συνοπτικά, αν το «Nathalie» ήταν μία πτήση στον πυρήνα της ανομολόγητης, επικίνδυνης λαγνείας, το νέο αυτό εγχείρημα είναι μία χαλαρή κυριακάτικη αμαξάδα με κουβεντούλα, αδιάφορη μουσική και αρκετό μποτιλιάρισμα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-08-2006  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.