La Bestia Nel Cuore

Μην Της Το Πεις

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Cristina Comencini

Πρωταγωνιστούν: Giovanna Mezzogiorno, Alessio Boni, Stefania Rocca, Angela Finocchiaro, Giuseppe Battiston

Κείμενο: Σπύρος Θωμόπουλος

Η Sabina (Giovanna Mezzogiorno) είναι μια νέα ηθοποιός που δουλεύει μεταγλωττίζοντας ταινίες. Διατηρεί σχέση με τον Franco (Alessio Boni), επίσης ηθοποιό που παίζει σε μια σειρά στην τηλεόραση επειδή δε βρίσκει αλλού δουλειά. Ενίοτε, η Sabina βασανίζεται από εφιάλτες σχετικά με την παιδική της ηλικία, τους οποίους όμως δεν μπορεί να εξηγήσει. Η Emilia (Stefania Rocca) είναι παιδική φίλη της Sabina, με την οποία είναι ερωτευμένη. Απογοητευμένη από τη ζωή επειδή έχει χάσει την όρασή της, μένει μόνη της σ' ένα υπόγειο με το σκύλο της και αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές. Η Maria (Angela Finocchiaro), η μεγαλύτερη σε ηλικία συνάδελφος της Sabina, δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο άντρας της την άφησε για μια κοπέλα στην ηλικία της κόρης τους και καταλήγει να ερωτεύεται την Emilia. Ο Andrea Negri (Giuseppe Battiston), σκηνοθέτης της σειράς που πρωταγωνιστεί ο Franco, έχει τύψεις που εγκατέλειψε το θέατρο για την τηλεόραση και αναπολεί κάποια σχέδιά του για μια κινηματογραφική ταινία. Κάποια στιγμή η Sabina μαθαίνει ότι είναι έγκυος, αλλά δεν το λέει στο Franco. Αποφασίζει να πάει στην Αμερική να βρει τον αδερφό της Daniele (Luigi Lo Cascio), παντρεμένο με παιδιά καθηγητή πανεπιστημίου, για να συζητήσουν για τους εφιάλτες της. Στο ταξίδι αυτό θα ανακαλύψει την ανατριχιαστική αλήθεια για την παιδική της ηλικία και τους γονείς της, καθώς και για τα τραύματα που κουβαλά αυτή και ο αδερφός της.

Απαράδεκτο ψυχολογικό δράμα σχέσεων που επιχειρεί ν' αναλύσει τα τραύματα και τα βάρη που κουβαλάμε από το μακρινό ή το εγγύτερο παρελθόν, το 'τέρας στην καρδιά' μας - όπως είναι και ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος. Όταν κάποιος αποφασίζει να μπει στο ρινγκ με τον Bergman και ν' αναμετρηθεί μαζί του είναι επιτακτικό να έχει προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Η πενηντάχρονη Ιταλίδα σκηνοθέτις Cristina Comencini («Il Piu Bel Giorno Della Mia Vita», 2002) φαίνεται ότι υπερεκτίμησε εαυτόν και ίσα ίσα που καταφέρνει να κερδίσει στα σημεία το Φώσκολο. Το «La Bestia Nel Cuore», που βασίζεται σε βιβλίο της Comencini, θυμίζει σκηνοθετικά τηλεοπτική σαπουνόπερα ακόμα και στα σημεία των flashback, που διαφοροποιείται κάπως προσπαθώντας να επιβάλει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Βαρετό και επαναλαμβανόμενο, δεν καταφέρνει ούτε για μια στιγμή να κεντρίσει το κινηματογραφικό ενδιαφέρον μας. Οι χαρακτήρες μένουν όλοι ανεκμετάλλευτοι και κανείς δεν κερδίζει τη συμπάθεια του θεατή, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα στο κάθισμά του από τη βασανιστικά αργή εξέλιξη και την υπερβολικά μεγάλη διάρκεια. Η επιτηδευμένη ψυχρότητα με την οποία παίζουν όλοι οι ηθοποιοί (ίσως με μια μικρή εξαίρεση από την Angela Finocchiaro) συμβάλλει στην 'αυτογελοιοποίηση' της ταινίας και στην εξουδετέρωση της όποιας σοβαροφάνειας.

Ακόμα και τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η Comencini, όπως οι εφιάλτες από το παρελθόν, η κακοποίηση από την οικογένεια, η εγκατάλειψη, η ομοφυλοφιλία, η αναπηρία, η επαγγελματική ηθική, η καλλιτεχνική άρνηση, ασφυκτιούν να βρουν λίγο χώρο ν' αναπτυχθούν και τελικά όλα αφήνονται στην τύχη τους και την επιφανειακή παρουσίασή τους. Και εδώ δε φταίει η δίωρη διάρκεια αλλά η αδυναμία της σκηνοθέτιδας να προσκολληθεί σε ένα ή μερικά από αυτά και να το ακολουθήσει μέχρι το τέλος. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η υποψηφιότητα της ταινίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, και ακόμη μεγαλύτερη τα βραβεία που απέσπασε στη Βενετία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 27-07-2006  |  Διανομή: Hollywood Entertainment

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.