Nine Lives

Εννέα Ζωές

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Rodrigo Garcia

Πρωταγωνιστούν: Robin Wright Penn, Glenn Close, Sissy Spacek, Amy Brenneman, Stephen Dillane

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Εννέα ιστορίες διαφορετικών γυναικών ξετυλίγονται μία προς μία μπροστά στη κάμερα. Γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικούς ή συγκοινωνούντες κόσμους ζώντας η κάθε μια με το δικό της προσωπικό δράμα, το οποίο προβάλλεται μέσα από εννέα διαφορετικά μονοπλάνα. Η Sandra (Elpidia Carillo) βρίσκεται στη φυλακή και προσπαθεί να διατηρήσει σημείο επαφής με τη μικρή της κόρη. Η Diana (Robin Wright Penn) αντιλαμβάνεται μέσα από μία τυχαία συνάντηση πως ακόμα έχει αισθήματα για τον προηγούμενο της σύντροφο. Η Holly (Lisa Gay Hamilton) αδυνατεί να ξεπεράσει το πόνο που της έχει προκαλέσει ο πατριός της. Η Sonia (Holly Hunter) 'πνίγεται' μέσα στη σχέση της και ξεσπά σε ακατάλληλη στιγμή. Η νεαρή Samantha (Amanda Seyfried) βρίσκεται εγκλωβισμένη στο πατρικό της σπίτι βοηθώντας τον ανάπηρο πατέρα της και επιδιώκοντας να διατηρήσει τους ασθενείς δεσμούς ανάμεσα στους γονείς της. Η Lorna (Amy Brenneman) επιχειρεί να παρηγορήσει το πρώην σύζυγό της ύστερα από την αυτοκτονία της γυναίκας του, αντιμετωπίζοντας την εχθρική στάση των 'τρίτων'. Η Ruth (Sissy Spacek) δίνει στον εαυτό της την ευκαιρία να απαγκιστρωθεί από τη μίζερη οικογενειακή της ζωή με ένα παιδιάστικο ρομάντζο. Η Camille (Kathy Baker) αντιμετωπίζει τους σωματικούς της περιορισμούς. Η Maggie (Glenn Glose) διαχειρίζεται την απώλεια μέσα από την λυτρωτική αλληλεπίδραση με τη κορούλα της (Dakota Fanning).

Ο γιος του διακεκριμένου Κολομβιανού συγγραφέα Gabriel Garcia Marquez, Rodrigo Garcia καταπιάνεται με τη σύγχρονη γυναίκα και τα αδιέξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει. Το «Nine Lives» είναι η τρίτη ταινία μετά τα «Things You Can Tell Just By Looking At Her» (το οποίο διακρίθηκε το 2000 στις Κάννες) και «Ten Tiny Love Stories» (2001) που αποτελείται από μικρές επιμέρους ιστορίες με κεντρικά πρόσωπα τις γυναίκες. Ο ταλαντούχος δημιουργός φαίνεται πως αρέσκεται να διεισδύει στο γυναικείο ψυχισμό και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνει περίφημα. Στο «Nine Lives» τα εννέα μονοπλάνα δίνουν στο θεατή με λιτότητα, ωριμότητα και άμεση γλώσσα μία πλήρη μα και συνοπτική θέαση των ισάριθμων ξεχωριστών 'κόσμων' που γνωρίζουμε. Απορρίπτοντας το μοντάζ και διατηρώντας λιτές γραμμές ο Garcia ζωντανεύει το εκάστοτε δράμα ανάλογα με τη δυναμική του. Ο μινιμαλισμός που επιβάλλει φαίνεται εξάλλου και από τη διακριτικότατη μουσική επένδυση. Αν και οι εννέα διαφορετικές 'πράξεις' δεν συνδέονται κατ' ανάγκη, το συνολικό ύφος και η κεντρική ιδέα παραμένουν αμετάβλητες, χαρίζοντας έτσι στο εγχείρημα σαφή κινηματογραφική υπόσταση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως όλες οι ιστορίες εξασφαλίζουν ισότιμα το ενδιαφέρον του κοινού.

Η ομοιογένεια, όμως, στη σκηνοθετική ματιά του Garcia και η αποφυγή του εύκολης επίκλησης στο συναίσθημα εξυπηρετεί μία ενδελεχή μελέτη πάνω στη σύγχρονη γυναίκα, τη προσκόλληση σε πρόσωπα-αισθήματα-σχέσεις αλλά και γενικότερα στον απλό καθημερινό άνθρωπο. Εξάλλου οι άνδρες όχι μόνο δεν απουσιάζουν, αλλά όπου χρειάζεται συμπληρώνουν αρμονικά το παζλ. Ένα μεγάλο μερίδιο επιτυχίας του φιλμ αναλογεί στο πολυάριθμο καστ, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εντυπωσιάζει. Ο 'φυσικός' ηλεκτρισμός που παράγεται από το δίδυμο Robin Wright Penn - Jason Isaacs, η πειστικά 'νευρωτική' Holly Hunter, η 'ονειροπόλα' Sissy Spacek και η Dakota Fanning αποτελούν μερικές μόνο από τις δυνατές στιγμές-παρουσίες της ταινίας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως παρόλο που το «Nine Lives» φαντάζει σαν μία ταινία 'γυναικείας θεματολογίας', κάθε άλλο παρά τέτοια θα πρέπει να θεωρείται. Απευθύνεται σε άτομα και των δύο φύλων που επιθυμούν να προσφέρουν στους εαυτούς τους μία εναλλακτική - από πολλές απόψεις - κινηματογραφική εμπειρία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29-06-2006  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.