Ask The Dust

Ρώτα Τον Ανεμο

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 117'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Robert Towne

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Salma Hayek, Donald Sutherland, Eileen Atkins, Idina Menzel

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο νεαρός συγγραφέας Arturo Bandini (Collin Farrel) διακρίνεται περισσότερο για την αδικαιολόγητη έπαρσή του παρά για τις συγγραφικές του ικανότητες. Περιφέρεται στο Los Angeles του '30, όπου η οικονομική αβεβαιότητα, ο ρατσισμός και η προκατάληψη προσπαθούν να θαφτούν κάτω από την εξωτική ομορφιά της πόλης. Ο ιταλικής καταγωγής Αμερικανός παλεύει να καταξιωθεί ελπίζοντας να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Προσπαθεί να γράψει - κατόπιν παραγγελίας του εκδότη του - ένα ερωτικό μυθιστόρημα, η απειρία του όμως σε ότι αφορά τις γυναίκες του θυμίζει πως δύσκολα θα βρει την έμπνευση πριν από τη 'μούσα' του. Την κατάλληλη σχεδόν στιγμή γνωρίζει την εκρηκτική Μεξικάνα Camilla Lopez (Salma Hayek), η οποία όμως δεν φαίνεται να πληροί τις φιλοδοξίες του. Από τη πλευρά της η κοπέλα ονειρεύεται να παντρευτεί έναν αγγλοσάξονα Αμερικανό που θα την απαλλάξει από τη 'ρετσινιά' της καταγωγής της. Μέσα από τις κόντρες και τις αψιμαχίες τους ξεπηδά η ανάγκη για συντροφικότητα με φόντο μία πόλη που στην ουσία και οι δύο νιώθουν ξένη.

Με δυνατότερο ατού τα γραφικά σκηνικά, το μυθιστόρημα του John Fante βρίσκει το δρόμο του προς τη μεγάλη οθόνη. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Robert Towne (Όσκαρ σεναρίου για το «Chinatown») προσπάθησε αρκετά ώστε να δει το βιβλίο του φίλου του να μεταφέρεται στο σινεμά. Η υπόθεση τοποθετείται στο Los Angeles την περίοδο του 'Depression' (η περίοδος της οικονομικής ύφεσης μετά το κραχ του '29). Οι καλές και σταθερές συνθήκες ζωής, οι φιλοδοξίες και η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των διαφόρων φυλών ήταν έννοιες κάθε άλλο παρά δεδομένες για την εποχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ανάμεσα στη σκόνη, τη ζέστη και τον ειρωνικά ελπιδοφόρο ήλιο διαδραματίζεται μία προβληματική ιστορία αγάπης, ανάμεσα σε δύο νέους που στέκονται με ύφος και θάρρος απέναντι στους ίδιους και στα όνειρά τους. Το αν αυτά πραγματοποιούνται ή όχι, είναι κάτι που λίγο τους απασχολεί. Πέρα από ότι με στόμφο δηλώνουν, το μόνο που τους λείπει - και δραματικά αγνοούν - είναι λίγες στιγμές ζωής που τις προσπερνούν με απίστευτη ανωριμότητα, μέχρι να αντιληφθούν - λίγο πριν το τέλος - πως ειδικά σε περιόδους 'ισχνών αγελάδων' ό,τι σου προσφέρεται πρέπει να το δέχεσαι με ευγνωμοσύνη...

Σκηνοθετικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Towne καταφέρνει να υποστηρίξει τη λογοτεχνική χροιά που το βιβλίο απαιτεί. Ο ρυθμός βέβαια είναι χαρακτηριστικά νωχελικός αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών. Δεν υποστηρίζεται αρκετά η προβολή των κοινωνικών συνθηκών της εποχής, ακριβώς επειδή βασίζεται σε ένα ζευγάρι που δεν καταφέρνει να λειτουργήσει. Ενώ οπτικά ταιριάζουν, οι Farrel και Hayek αδυνατούν να παρουσιάσουν μία βαθύτερη χημεία. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά το συναισθηματικό κομμάτι, οι δυο τους δύσκολα καταφέρνουν να αγγίξουν το θεατή. Αντίθετα κερδίζει σε εντυπώσεις ο Donald Sutherland που καταφέρνει να αναδείξει από ένα μικρό ρόλο έναν ενδιαφέροντα και (υποδόρια ευχάριστο) χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές το «Ask The Dust» αποτελεί από πλευράς σκηνοθεσίας και φωτογραφίας μία ενδιαφέρουσα ταινία που όμως δε καταφέρνει να ξεφύγει από την περιοριστική οπτική ενός ημι-αδιάφορου love-story.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-06-2006  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.