The Secret Life Of Words

Η Μυστική Ζωή Των Λέξεων

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Isabel Coixet

Πρωταγωνιστούν: Sarah Polley, Tim Robbins, Javier Camara, Eddie Marsan, Steven Mackintosh

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Η Hanna (Sarah Polley) εργάζεται σ' ένα εργοστάσιο και ζει μια καλορυθμισμένη αλλά μοναχική ζωή. Πιστή στη ρουτίνα της, δεν έχει πάρει ούτε μια ημέρα άδεια, ούτε καν αναρρωτική. Όταν ο διευθυντής της την 'αναγκάζει' να φύγει για διακοπές για ένα μήνα, εκείνη επιλέγει μια ήσυχη κωμόπολη. Λίγο μετά την άφιξή της μαθαίνει ότι σε μια εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στον ωκεανό χρειάζονται μια νοσοκόμα για να φροντίσει έναν τραυματία από ατύχημα και αποφασίζει να πάει. Ο τραυματίας, Josef (Tim Robins), έχει εγκαύματα σ' όλο του το σώμα και είναι προσωρινά τυφλός λόγω μιας πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει, στην οποία έχασε τη ζωή του ένας εργάτης. Η καθημερινή επαφή της Hanna και του Josef θα τους βγάλει από τη σιωπή τους και θ' αποκαλύψει το τραυματικό παρελθόν τους το οποίο αποφεύγουν.

Χρησιμοποιώντας τους κανόνες του μελοδράματος, η Isabel Coixet, την οποία γνωρίσαμε με το δυνατό «My Life Without Me», επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία της Hanna, μιας γυναίκας που κουβαλά, μεταφορικά και κυριολεκτικά, τα τραύματα του μακρινού παρελθόντος της και έχει επιλέξει να ζει στην απομόνωση από τον κοινωνικό της περίγυρο. Απ' τη στιγμή που θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της πετρελαιοπηγής, ένα φαινομενικά αφιλόξενο περιβάλλον με μοναδική θέα τον ατελείωτο ορίζοντα και τα αλλεπάλληλα κύματα, η Hanna θα διαπιστώσει ότι τόσο ο Josef όσο και οι υπόλοιποι 'κάτοικοί' της έχουν με κάποιο τρόπο επιλέξει να κρυφτούν εκεί. Η συναναστροφή της με αυτούς τους ανθρώπους καθώς και η συχνή επαφή της με τα εγκαύματα του Josef, θα την κάνουν με τον καιρό να συνειδητοποιήσει ότι το να ξεφύγει κανείς από τις τραυματικές εμπειρίες που τον καταδιώκουν είναι ανέφικτο, αφού το κάθε τραύμα αφήνει βαθιές ουλές, είτε αυτές είναι σωματικές είτε ψυχικές. Ο Josef, μετά το πρόσφατο ατύχημά του, δείχνει να το καταλαβαίνει πλήρως αυτό και έτσι θα τολμήσει να ρίξει πρώτος τις άμυνές του και ν' ανοιχτεί στη Hanna. Η τρυφερή φροντίδα της νοσοκόμας προς τον ασθενή θα μετατρέψει την ευγνωμοσύνη του σε αγάπη. Μόνο τότε η Hanna θα καταφέρει να ξεγυμνωθεί - σε μια δύσκολη και φορτισμένη σκηνή - και να επιτρέψει σε κάποιον να την αγγίξει πραγματικά, αφού θ' αντιληφθεί πλέον ότι ο πόνος που κρύβεται κάτω από αυτές τις ουλές απαλύνεται μονάχα αν τον μοιράζεται κανείς.

Η Coixet ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες σε αυτή την ευαίσθητη ταινία, αλλά προσπαθεί ίσως λίγο περισσότερο από τις δυνάμεις της. Ενώ οι χαρακτήρες, ειδικά οι πρωταγωνιστές, είναι καλοδουλεμένοι και στηρίζονται από την ενδιαφέρουσα φωτογραφία του Jean-Claude Larrieu, το τελικό σκηνοθετικό αποτέλεσμα αφήνει μια αίσθηση ανασφάλειας και μη ολοκλήρωσης. Η ταινία έχει τις επιμέρους στιγμές της αλλά με τίποτα δε δικαιολογεί την πληθώρα των βραβείων που έχει κερδίσει. Η Sarah Polley αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο της Hanna, και τα καταφέρνει εν μέρει, αλλά η υποκριτική της αμηχανία δε φαίνεται να μπορεί να δώσει στο ρόλο όλα όσα χρειάζεται. Ο Tim Robins επιτυγχάνει περισσότερα στην ερμηνεία του, χωρίς όμως να φτάνει το απολαυστικό επίπεδο προηγούμενων δουλειών του. Το «The Secret Life of Words» θα μπορούσε να είναι μια εκ βαθέων ανάλυση της τραυματισμένης ψυχολογίας, γιατί έχει όλα τ' απαραίτητα στοιχεία, αρκεί να μπορούσε να βρει λίγο περισσότερο θάρρος να φωνάξει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-06-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.