Poseidon

Poseidon

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 99'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Wolfgang Petersen

Πρωταγωνιστούν: Kurt Russell, Josh Lucas, Richard Dreyfuss, Emmy Rossum, Mia Maestro

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Παραμονή πρωτοχρονιάς και όλα είναι σχεδόν έτοιμα ώστε το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο 'Poseidon' να υποδεχθεί το νέο έτος. Το κλίμα είναι άκρως εορταστικό μεταξύ των επιβατών και οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Με την αλλαγή του χρόνου ο χορός και η διασκέδαση δίνουν το ρυθμό. Κανείς από τους επιβάτες και το πλήρωμα δεν έχουν αντιληφθεί το κίνδυνο που πλησιάζει. Ένα τεράστιο κύμα ύψους εκατό περίπου μέτρων πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το πλοίο. Οι αξιωματικοί στη γέφυρα το αντιλαμβάνονται την τελευταία στιγμή και η προσπάθειά τους να αποσοβήσουν τη καταστροφή είναι μάταιη. Το κρουαζιερόπλοιο από τη σφοδρή σύγκρουση αναποδογυρίζει, εγκλωβίζοντας στους εσωτερικούς του χώρους τους πανικόβλητους επιζώντες ανάμεσα σε πτώματα και τραυματίες. Τώρα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να επιβιώσουν μέσα στην θαλάσσια φυλακή που τους απειλεί.

Ύστερα από 34 χρόνια μετά το «The Poseidon Adventure», το «Poseidon» επιστρέφει στους κινηματογράφους. Πρόκειται για το remake της γνωστής περιπέτειας καταστροφής του '72 και φιλοδοξεί να είναι ένα από τα επιτυχημένα blockbuster της φετινής σεζόν. Εξάλλου, το άφθονο νερό και φυσικά η επωνυμία του πλοίου παραπέμπουν στη καλοκαιρινή περίοδο κατά την οποία η ταινία 'βγαίνει' στις αίθουσες. Η νέα σκηνοθετική απόπειρα του Wolfgang Petersen («Troy», «The Perfect Storm», «Air Force One»), που επιστρέφει στις μάχες ανθρώπων με το μανιασμένο υγρό στοιχείο, δημιουργεί μία politically correct περιπέτεια που σέβεται σχεδόν απόλυτα το 'πρωτόκολλο'. Κατά την εξέλιξη της δράσης πεθαίνουν όποιοι 'πρέπει' να πεθάνουν, επιβιώνουν αυτοί που 'πρέπει' να επιβιώσουν, εμφανίζονται οι κλασσικοί αντιδιαμετρικοί χαρακτήρες που μέσα από τη μεγάλη συμφορά ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινό σκοπό, ενώ δε λείπουν και οι γνωστοί λεονταρισμοί από πλευράς πρωταγωνιστών. Γενικά θα λέγαμε πως τα πάντα λειτουργούν λίγο έως πολύ προβλέψιμα.

Παρόλα αυτά η ταινία 'βλέπεται', ενώ διαθέτει και μερικές δυνατές σκηνές καταστροφής. Το πρόβλημα είναι πως το «Poseidon» θυμίζει σε αρκετές περιπτώσεις το «Titanic», μια σύγκριση που είναι προφανές πως δε μπορεί να αποφύγει. Εξάλλου είναι έντονα ακόμα αποτυπωμένες οι μνήμες του κοινού από τη μεγάλη επιτυχία του Cameron και οι όποιες συγκρίσεις γίνουν, θα είναι πιθανότατα κατά του 'Ποσειδώνα'. Το... θαλασσοδαρμένο καστ, προεξάρχοντος του Kurt Russel, προσπαθεί να μην καταποντιστεί μπροστά στη μεγαλοπρέπεια του κρουαζιερόπλοιου και των ειδικών εφέ. Βέβαια το να αναζητάμε σε μία περιπέτεια του είδους ερμηνευτικές επιδόσεις είναι μάλλον σχήμα οξύμωρο. Σε κάθε περίπτωση το «Poseidon» είναι μία ακόμα περιπέτεια καταστροφής και τίποτα περισσότερο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 06-06-2006  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.