Brasileirinho

Brasileirinho

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Mika Kaurismaki

Πρωταγωνιστούν: Teresa Cristina, Ademilde Fonseca, Zeze Gonzaga, Paulo Moura, Luciano Rabelo

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας, η παράδοση του choro παραμένει μέχρι σήμερα ολοζώντανη. Η μουσική που γέννησε τους πιο διάσημους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής, από τη bossa nova μέχρι τη samba, το choro επιβάλλει ακόμη τους δικούς του ιερούς κανόνες: ο αυτοσχεδιασμός επιτρέπεται μονάχα στους πολύ τολμηρούς, οι μουσικοί του choro μυούνται στους δρόμους κι όχι σε ωδεία, τα λόγια συνοδεύουν τη μουσική μονάχα όταν έχουν κάτι πολύ σπουδαίο να πουν. Και, βέβαια, το choro δημιουργεί ακόμη τοπικούς, περιπλανώμενους αστέρες. Το «Brasilierinho» καταγράφει την 'jazz του Νότου', όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι ντόπιοι τη μουσική τους, αλλά και ορισμένες γοητευτικές πλευρές του βραζιλιάνικου ορίζοντα.

Πίσω από την κάμερα, ο Mika Kaurismaki -αδερφός του περισσότερο διάσημου στη χώρα μας, Aki Kaurismaki- εντοπίζει και ακολουθεί τους μουσικούς που συντηρούν την ιδιαίτερη αυτή μουσική παράδοση. Διακριτικός παρατηρητής, συνοψίζει σε μιάμιση ώρα φιλμ τις κυρίαρχες τάσεις του choro, συναντά ενδιαφέροντες μουσικούς που έχουν αρκετά να διηγηθούν κι όταν δεν παίζουν και επιχειρεί να συγκρατήσει μία περισσότερο νοσταλγική και λιγότερο ρεαλιστική γεύση της καθημερινότητας στη Βραζιλία. Ένα μουσικό ντοκουμέντο κι όχι ένα μουσικό ντοκυμαντέρ, το «Brasileirinho» δεν διεισδύει, δεν ερευνά, απλώς παρατηρεί και, φυσικά, αφουγκράζεται.

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μία τέτοια προσέγγιση από κινηματογραφικής άποψης, αυτό είναι υπό συζήτηση. Ο Kaurismaki αφήνει τη μουσική να καλύψει εξ ολοκλήρου την ταινία του και βάζει κατά μέρους όποια σκηνοθετική πρωτοβουλία. Μοιρασμένο ανάμεσα σε μικρούς συναυλιακούς χώρους, πρόβες και εμφανίσεις στις γειτονιές, το φιλμ θυμίζει επικίνδυνα σε αισθητική τις unplugged συναυλίες του MTV, ενώ υστερεί σε αυθορμητισμό στις σεκάνς των προετοιμασιών και των αφηγήσεων. Οι μετρημένες παύσεις περιορίζονται σε σύντομες αφηγήσεις και μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δίνοντας γρήγορα τη θέση τους στο επόμενο μουσικό θέμα. Ένα βίντεο-κλιπ μεγάλου μήκους, το «Brasilierinho» κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στην υπέροχη, νωχελικη φωτογραφία του Jacques Cheuiche, ελάχιστα ωστόσο μπορεί να αφορά τους θεατές των θερινών κινηματογράφων. Σχεδόν αντικινηματογραφικό και χωρίς την αναμενώμενη 'αφήγηση' ενός ντοκυμαντέρ, το «Brasilierinho» μοιράζεται ελάχιστα τις εμπνεύσεις του αυτοσχεδιαστικού choro και απευθύνεται μάλλον σε κάποιο πολύ εξειδικευμένο, μουσικόφιλο και όχι κινηματογραφόφιλο κοινό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-06-2006  |  Διανομή: Νεανικό Πλάνο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.