Colour Me Kubrick

Λέγε Με Κιούμπρικ

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 86'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Brian W. Cook

Πρωταγωνιστούν: John Malkovich, Tom Allen, Scott Baker, Nick Barber, Angus Barnett

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Εκκεντρικός και μικροαπατεώνας ο Alan Conway (John Malkovich) έχει βρει ένα πρωτότυπο και πειστικό τρόπο να κερδίζει αγαθά και φήμη. Συστήνεται σε όλους ως ο διάσημος σκηνοθέτης Stanley Kubrick εκμεταλλευόμενος την περιορισμένη διάθεση του διακεκριμένου δημιουργού για κοσμικότητες. Το κόλπο λειτουργεί πολύ καλά για τον Alan χάρη στο δεδομένο ταλέντο του να υποκρίνεται ρόλους, απολαμβάνοντας πολυτελείς υπηρεσίες, αγαθά και ερωτικούς συντρόφους. Ο ίδιος ο Kubrick όμως δε θα αργήσει να πληροφορηθεί την απάτη και θα κινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να διαφυλάξει το όνομά του. Όμως ο θρασύς Alan δεν πτοείται και συνεχίζει να περιφέρεται ατάραχος, έχοντας σχεδόν ταυτιστεί με τη ψεύτικη ιδιότητα που υποδύεται.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η παραπάνω ιστορία είναι αληθινή. Μάλιστα, το σενάριο της ταινίας το υπογράφει ο Tony Frewin, ο άνθρωπος στον οποίο ο πραγματικός Stanley Kubrick είχε αναθέσει προσωπικά να ερευνήσει την υπόθεση της πλαστοπροσωπίας του. Ο Bryan Cook σκηνοθετεί ένα αξιομνημόνευτο φιλμ με ιδιαίτερη αισθητική και ύφος που θυμίζει 'κάτι' από Kubrick. Μέσα από τα σκοτεινά πλάνα, την αβάσταχτη πολυτέλεια και τα νοσταλγικά σκηνικά της περασμένης δεκαετίας (που παρεμπιπτόντως παραπέμπουν και σε προηγούμενες δεκαετίες), ξεπηδά ένας άρτιος ερμηνευτικά John Malkovich. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Malkovich πλάθει με μοναδικό τρόπο χαρακτήρες, πραγματικούς ή μη. Από τα μάτια και τα χείλη του ξεπηδά αφοπλιστικά το θράσος του ήρωα να παραπλανεί, διαθέτοντας ύφος μερικών δεκάδων καρδιναλίων. Σε κάθε του έκφραση και κίνηση σατιρίζει το άσβεστο πάθος των κοινών ανθρώπων να ξεκλέψουν κάτι από τη δόξα των διασημοτήτων.

Τόσο ο απατεώνας όσο και τα θύματά του παρακινούνται τελικά από το ίδιο πάθος. Αυτός είναι όμως και ο απώτερος στόχος της ταινίας, να καταδείξει δηλαδή μέσα από ένα αληθινό γεγονός το κωμικοτραγικό χαρακτήρα της ταύτισης με τα πρότυπα και τα ινδάλματα της κάθε εποχής. Η λατρεία της αναγνώρισιμότητας και της χλιδής είναι ικανή να κατακερματίσει τη προσωπικότητα του κάθε - δόλιου ή άδολου - Conway αλλά και να πλανέψει κάθε ανυποψίαστο εραστή της εκτυφλωτικής λάμψης των σταρ. Το «Colour Me Kubrick» αποτελεί φόρο τιμής στο μοναδικό Stanley Kubrick και ακροβατεί ανάμεσα στη κωμωδία και το δράμα. Σε εποχές που το status, η αναγνωρισιμότητα και η αποδοχή αποτελούν αρχές σχεδόν θρησκευτικές, μία ταινία σαν και αυτή αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και διδακτική.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-06-2006  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.