Cidade Baixa

Στην Πόλη Του Πάθους

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 98'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Sergio Machado

Πρωταγωνιστούν: Lazaro Ramos, Wagner Moura, Alice Braga, Jose Dumont, Tinho Bahia

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Με φόντο τις φτωχογειτονιές μιας παραλιακής πόλης της Βραζιλίας δύο νεαροί αδελφικοί φίλοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν με κάθε πιθανό τρόπο. Ο Deco και ο Naldinho μέσα από ναρκωτικά, nightclubs, πόρνες και διάφορες άλλες παρανομίες παλεύουν να βρουν το δρομάκι που οδηγεί στα όνειρά τους. Αναλαμβάνουν να παρέχουν προστασία σε μερικές πόρνες εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα, ναρκωτικά, ποτό και όσο εύκολο σεξ θέλουν. Τα προβλήματα αρχίζουν όμως όταν και οι δύο σταδιακά θα ερωτευτούν την ίδια πόρνη, την Karinna. Έτσι, η φαινομενικά ακλόνητη φιλία τους τίθεται υπό αμφισβήτηση μπροστά στη γοητεία της κοπέλας ενώ και εκείνη αδυνατεί να δώσει οριστική λύση στο αδιέξοδο.

Ένα κλασσικό ερωτικό τρίγωνο είναι το βασικό θέμα με το οποίο καταπιάνεται στο «Cidade Baixa» ο Sergio Machado (Βραβείο Νεότητας στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών). Αποτυπώνοντας ρεαλιστικά και με αμεσότητα τις προσωπικές συγκρούσεις και αδιέξοδα των ηρώων διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή, παρά τη κοινοτυπία της υπόθεσης. Λογικό είναι να μην αφήνονται πολλά περιθώρια για εκπλήξεις στο θεατή αφού το στόρι εύκολα θα μπορούσε να φλερτάρει ανοικτά με τη σαπουνόπερα. Εν τέλει ο φόβος της 'ελαφρότητας' δεν επιβεβαιώνεται κυρίως χάρη στην απροθυμία του σκηνοθέτη να 'χαριστεί' στις ερωτικές αλλά και στις λεγόμενες 'σκληρές' σκηνές της ταινίας. Επιλέγει τη μέση οδό ανάμεσα στην υπερβολή και την αποφυγή με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει. Η τοποθέτηση των χαρακτήρων στα σοκάκια και τις φτωχογειτονιές δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στο φιλμ, θυμίζοντάς μας κάτι από το ξεχωριστό «City Of God». Επίσης, στις ερμηνείες οι βασικοί ηθοποιοί χωρίς να εντυπωσιάζουν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Ενώ όμως το φινάλε αφήνεται να λειτουργήσει ως φυσική συνέπεια των αλλεπάλληλων λανθασμένων επιλογών των ηρώων, μέσα από την αναπόφευκτη και λυσσαλέα σύγκρουση των δύο αντίζηλων, τα τελικά πλάνα αντί να αποτυπώσουν το δράμα ως 'όλο' επικεντρώνονται στο 'επί μέρους' αφήνοντας τον παρατηρητή μόνο του να κάνει τον απολογισμό της κατάστασης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-05-2006  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.