Grizzly Man

Grizzly Man

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Werner Herzog

Πρωταγωνιστούν: Werner Herzog, Timothy Treadwell, Carol Dexter, Val Dexter, Kathleen Parker

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Τον Οκτώβριο του 2003, σ' ένα εθνικό πάρκο της Αλάσκας, βρέθηκαν τα υπολείμματα του αμερικανού Timothy Treadwell και της φίλης του Amie Huguenard κατασπαραγμένα από μια αρκούδα grizzly, γνωστή και ως 'αμερικάνικη αγριαρκούδα'. Ο Treadwell, έπειτα από μια μακρά περίοδο αλκοολισμού, προβλημάτων με ναρκωτικά και κατάθλιψης, πέρασε τα τελευταία δεκατρία καλοκαίρια της ζωής του κατασκηνώνοντας σε διάφορες τοποθεσίες στην Αλάσκα όπου ζουν οι αρκούδες αυτές με σκοπό την μελέτη τους και την προστασία τους από τους λαθροθήρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα είχε μαζί του και μία βιντεοκάμερα, καταφέρνοντας έτσι να βιντεοσκοπήσει εκατό περίπου ώρες υλικού. Συνήθως δρούσε μόνος του, και σπανίως είχε κάποια συντροφιά, όπως την άτυχη Huguenard. Κατά τη διάρκεια των χειμώνων, μέσω της οργάνωσης Grizzly People που είχε ιδρύσει με μια φίλη του, περιόδευε σε σχολεία και δίδασκε μαθητές για την αρκούδα grizzly. Σκοπός του ήταν να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την αγαπημένη του 'φαιά αρκούδα' και να προωθήσει την αφύπνιση για την προστασία της.

Ο Werner Herzog τυχαία ανακάλυψε την περίπτωση του Treadwell στο γραφείο ενός παραγωγού και αμέσως ενδιαφέρθηκε να την αξιοποιήσει κάνοντας ένα ντοκιμαντέρ. Χρησιμοποιώντας το υλικό του Treadwell, αλλά και μέσω συνεντεύξεων που πήρε ο ίδιος από άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος, καθώς και από άλλους που ενεπλάκησαν με τον έναν ή άλλον τρόπο με την περίπτωσή του (όπως π.χ. με τον πιλότο του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στην κατασκήνωσή του ή με τον ιατροδικαστή που εξέτασε τα απομεινάρια του), ο Herzog προσπάθησε αφενός να καταλάβει την προσωπικότητα του Treadwell και αφετέρου να την παρουσιάσει. Το γεγονός ότι ο Treadwell, εντελώς ξαφνικά στη ζωή του, αποφάσισε να δοθεί ολοκληρωτικά σ' αυτό το έργο χωρίς να έχει δείξει ανάλογα σημάδια πρωτύτερα, πρέπει να κίνησε την περιέργεια του Herzog ν' ανακαλύψει ποιος πραγματικά ήταν αυτός ο άνθρωπος. Εξάλλου ο Herzog πάντα έδειχνε να ενδιαφέρεται για αινιγματικούς χαρακτήρες που ρισκάρουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, τόσο στα ντοκιμαντέρ του όσο και σε ταινίες του όπως το «Aguirre» (1972) ή το «Fitzcarraldo» (1982).

Η παρουσίαση του Treadwell και του έργου του έχει μια σχεδόν επιστημονική προσέγγιση από τη μεριά του Herzog. Πέρα από τις συνεντεύξεις και τα πανέμορφα πλάνα με τις αρκούδες στο φυσικό τους χώρο, έμφαση δίνεται και στις στιγμές που ο Treadwell γύριζε την κάμερα στον εαυτό του, μεταμορφώνοντάς τη σε φίλο και εξομολογητή αποκαλύπτοντας βαθύτερες σκέψεις και πτυχές του χαρακτήρα του. Ο Herzog δε διστάζει να διαφωνήσει σε μερικά σημεία με το σκεπτικό του Τreadwell, κάτι το οποίο δηλώνει ευθέως. Και δεν είναι λίγες οι φορές που εστιάζει στην τραγική ειρωνεία της ιστορίας, αφού δεδομένου του τέλους του Treadwell, δεν μπορεί παρά να μείνει άναυδος (και μαζί του και ο θεατής) όταν τον ακούει να αστειεύεται ότι κάποια μέρα θα φαγωθεί από τις αρκούδες ή να τον δείχνει να μιλά μόλις μερικές ώρες πριν από το χαμό του στο σημείο που βρέθηκαν τα υπολείμματά του.

Τελικά ποιος ήταν ο Timothy Treadwell; Ένας αφοσιωμένος φυσιοδίφης που δόθηκε μέχρις εσχάτων στο σκοπό του ή ένας τρομαγμένος νέος που βρήκε τρόπο διαφυγής από τους δαίμονές του στη φύση, ανάμεσα στις αγαπημένες του αρκούδες; Ο Herzog δεν υποπίπτει σε διδακτισμούς και αφήνει το θεατή να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματά του σε αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-05-2006  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.