On A Clear Day

Μια Καθαρή Μέρα

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 98'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Gaby Dellal

Πρωταγωνιστούν: Peter Mullan, Brenda Blethyn, Sean McGinley, Jamie Sives, Ron Cook

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Frank, ένας μεσήλικας, απολύεται από το ναυπηγείο στο οποίο εργαζόταν σε όλη του τη ζωή και νιώθει πλέον μετέωρος για το τι θα πρέπει να κάνει. Η γυναίκα του, Joan, η οποία δίνει εξετάσεις για να γίνει οδηγός λεωφορείου κρυφά από τον Frank, προσπαθεί να τον εμψυχώσει χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Οι φίλοι και συνάδελφοί του προσπαθούν κι αυτοί δίχως όμως να τα καταφέρνουν καλύτερα. Ο γιος του, Rob, είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον πατέρα του, λόγω ενός τραγικού περιστατικού από την παιδική του ηλικία που στοιχειώνει τόσο τον ίδιο όσο και τον Frank: τον άδικο πνιγμό του αδερφού του. Κάποια στιγμή ο Frank θα βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό του, να διασχίσει την Μάγχη κολυμπώντας μέχρι τις ακτές της Γαλλίας. Αυτό θα του δώσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και θα τον αναγκάσει να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, την οικογένειά του, αλλά και με το παρελθόν του.

Η Gaby Dellal, στην πρώτη της μεγάλου μήκους προσπάθεια, η οποία άνοιξε και το φετινό φεστιβάλ του Sundance, κάνει μια ταινία για τον αυτοσεβασμό και την εξιλέωση, και αφηγείται μια απλή ιστορία με καθημερινούς ανθρώπους που πασχίζουν να βρουν το κουράγιο να διορθώσουν τα λάθη τους. Η αξία της φιλίας, οι δεσμοί της οικογένειας, η συγχώρεση και η ανάγκη για επιδίωξη νέων στόχων είναι θέματα που κατακλύζουν αυτήν την ιστορία προσπαθώντας να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην ταινία, χωρίς όμως να τα καταφέρνουν. Το «On a Clear Day» αποτελεί τυπικό παράδειγμα του σύγχρονου βρετανικού εμπορικού κινηματογράφου πατώντας λίγο πολύ στην ίδια συνταγή: λίγο γέλιο, λίγο δάκρυ, μερικά προσωπικά προβλήματα που συνθλίβονται από τις κοινωνικές καταστάσεις, ένα στοίχημα που ο ήρωας πρέπει να κερδίσει και ένα καλό τέλος. Ολίγη από... ζωή δηλαδή, με μια παραπάνω δόση αισιοδοξίας. Στο παρελθόν, η ίδια συνταγή έχει δώσει δείγματα καλού ψυχαγωγικού κινηματογράφου όπως τα «Billy Elliott» και «The Full Monty», αλλά εδώ η Dellal φαίνεται να μην μπορεί ν' αποφασίσει τι είδους ταινία θέλει να κάνει, πράγμα που διαφαίνεται και από τη σκηνοθετική της προσέγγιση, η οποία είναι μεν λειτουργική, αλλά χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο ή τολμηρό.

Οι ερμηνείες κυμαίνονται και αυτές στα ίδια πλαίσια. Ο Peter Mullan, στο ρόλο του Frank, ξεχωρίζει σίγουρα από τους υπόλοιπους, παίζοντας συγκροτημένα χωρίς όμως να φτάνει στο επίπεδο του «My Name Is Joe». Οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανόμενης δυστυχώς και της Brenda Blethyn, που υποδύεται την Joan, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και αφήνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει κάποιες κοινοτυπίες.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-05-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.