Silent Hill

Silent Hill

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Christophe Gans

Πρωταγωνιστούν: Radha Mitchell, Sean Bean, Laurie Holden, Deborah Kara Unger, Kim Coates

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η Rose και ο Christopher έχουν αναστατωθεί από την ασυνήθιστη συμπεριφορά της θετής τους κόρης Sharon. Το κοριτσάκι υπνοβατεί θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Μέσα στο παραλήρημά της αναφέρει μία μυστηριώδη πόλη, το Silent Hill. Ψάχνοντας να βρει λύση στο αδιέξοδο η Rose αποφασίζει να βρει μαζί με τη μικρή το μέρος αυτό. Στη διαδρομή θα πληροφορηθεί πως ο δρόμος προς το Silent Hill είναι από καιρό κλειστός και η ίδια η πόλη είναι εγκαταλειμμένη. Έχοντας περάσει τα όρια της πόλης-φάντασμα και κυνηγημένη από μία αστυνομικό χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και καταλήγει λιπόθυμη στη μέση του πουθενά. Όταν το άλλο πρωί ξυπνήσει, πυκνή ομίχλη έχει σκεπάσει τα πάντα, από τον ουρανό πέφτει στάχτη και η κόρη της έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.

Βασισμένο στο ομώνυμο videogame, το «Sillent Hill» του Christophe Gans («Le Pacte Des Loups») διαθέτει την αισθητική του παιχνιδιού ενώ ψάχνει να βρει τη κινηματογραφική του ταυτότητα. Οι σχεδιαστές των παιχνιδιών του είδους επιδιώκουν ούτως ή άλλως τη δημιουργία κινηματογραφικής ατμόσφαιρας σε αυτά γεγονός που ευνοεί και την εισπρακτική τους επιτυχία. Έχοντας πιο εύκολο έργο λοιπόν ο Gans δε δυσκολεύεται να στήσει ένα περίπλοκο φανταστικό κόσμο, ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό και κλειστοφοβικό, γεμάτο από υπερφυσικά πλάσματα και διάφορα άλλα μεταφυσικά μυστήρια. Η αλληλεπίδρασή της φαντασίας με τη πραγματικότητα παρουσιάζει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Εμβόλιμα διαδραματίζεται ένα 'στοιχειωμένο' κυνήγι μαγισσών εν μέσω παραληρηματικού προτεσταντισμού και ιεροεξεταστικών μεθόδων εξαγνισμού του 'κακού'.

Όλα αυτά όμως μπαίνουν κάπως ασύνδετα στο 'μίξερ' του Roger Avary («Pulp Fiction») που με το σενάριό του αφήνει συνεχώς απορίες. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ταινίας είναι η βήμα-βήμα ανεύρεση των στοιχείων που καθοδηγούν τους ήρωες κάνοντας το «Silent Hill» να μοιάζει περισσότερο με απλοϊκό cine-videogame παρά με ταινία. Όσο για τα απόκοσμα πλάσματα που εμφανίζονται, θυμίζουν αρκετά ήρωες των made in Japan ταινιών τρόμου όπως το «Ringu». Η copy-paste λογική που υιοθετούν οι παραγωγοί της ταινίας καταδεικνύεται και από κάτι ακόμα: ο ρόλος που ενσαρκώνει ο Sean Bean δημιουργήθηκε μετά από απαίτηση των παραγωγών, λόγω απουσίας ανδρικού ρόλου στο αρχικό σενάριο. Ήμαρτον"

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 27-04-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.