The White Countess

Η Κοντέσσα Της Σαγκάης

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 138'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: James Ivory

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Natasha Richardson, Vanessa Redgrave, Lynn Redgrave, Madeleine Potter

Κριτική: Εύα Παραδείση

Η Σαγκάη το 1936 ήταν σταυροδρόμι επιχειρηματικών δράσεων, πολιτικής έντασης, συγκέντρωσης στρατών και προσφύγων καθώς και κουλτούρας του υποκόσμου. Δύο άνθρωποι παγιδευμένοι σε αυτό το ζωντανό στρόβιλο δημιουργούν ένα ισχυρό δεσμό λίγο πριν την Ιαπωνική εισβολή. Η Sofia Belinski (Natasha Richardson), Ρωσίδα Αριστοκράτισσα, χήρα και πολιτική πρόσφυγας αναγκάζεται να εργαστεί ως συνοδός κυρίων και περιστασιακά ως πόρνη για να συντηρήσει την 10χρονη κόρη της και την οικογένεια του άντρα της που ζουν εξαθλιωμένοι σε ένα μικρό διαμέρισμα. Την περιφρονούν για τον τρόπο με τον οποίο κερδίζει τα προς το ζην και προσπαθούν να την εμποδίσουν από το να έχει οποιαδήποτε σχέση με το παιδί της, αλλά δέχονται τα χρήματα. Εκείνη καρτερικά υπομένει την απαξίωση και την περιφρόνηση της οικογένειας της (Vanessa και Lynn Redgrave στην πρώτη κοινή τους εμφάνιση) και δίνει ελπίδα στα όνειρά τους για φυγή προς μια καλύτερη ζωή, για την αναγνώριση της καταγωγής και την ανάκτηση της χαμένης τους δόξας.

Ο Todd Jackson (Ralph Fiennes) Αμερικανός πρώην διπλωμάτης έχει χάσει πρόσφατα την οικογένεια και την όρασή του. Η γνωριμία και η φιλία του με τον μυστηριώδη και με μεγάλη επιρροή Ιάπωνα «επιχειρηματία» Matsuda (Hiroyuki Sanada) θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του σε περισσότερες από μια περιπτώσεις. Συχνάζει στα κακόφημα κλαμπ της πόλης κάθε βράδυ, μέχρι που συναντά το «κεντρικό κομμάτι» που του έλλειπε για να ανοίξει το δικό του μπαρ των ονείρων. Βρίσκει στην Sofia την κατάλληλη «ισορροπία ανάμεσα στο ερωτικό και το τραγικό» και την προσλαμβάνει ως οικοδέσποινα στο προς τιμήν της ονομαζόμενο κλαμπ του 'White Countess'. O Jackson όντας πρωτεργάτης της ίδρυσης της Κοινωνίας Των Εθνών, έχει πια συνειδητοποιήσει ότι η ειρηνική συνύπαρξη των λαών δεν είναι παρά μια ουτοπία. Προστατεύει το παλιό του όραμα με τελειομανία, αλλά και άρνηση της πραγματικότητας, δημιουργώντας ένα κόσμο που είναι ανοιχτός για όλους χωρίς διακρίσεις και είναι φτιαγμένος για να προσφέρει ευχαρίστηση. Εκεί, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, κρύβεται και ο ίδιος από τις τραγωδίες του παρελθόντος του αλλά και από την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Οι δύο τους έχουν κάνει μια συμφωνία και κρατούν καλά φυλαγμένο ό,τι τους έχει πονέσει. Όμως αναπόφευκτα, καθώς η συνεργασία τους μετατρέπεται σε φιλία και (ίσως) αγάπη, σιγά σιγά όλα θα βγουν στην επιφάνεια σε στιγμές αβάσταχτα όμορφης τραγωδίας.

Όπως η Sofia αποτελεί το κεντρικό κομμάτι στο όνειρο του Jackson, έτσι και η Natasha Richardson αποτελεί το κέντρο της ταινίας. Με την εξαιρετική της ερμηνεία δίνει όλη την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια της ξεπεσμένης κόμισσας. Βρίσκει το ταίρι της στον Fiennes που με μαεστρία δίνει μια ερμηνεία γεμάτη αλήθεια και ψυχή. Η έξοχη κινηματογράφηση από τον Christopher Doyle προσφέρει μια ζωντανή αναπαράσταση της εποχής και της πολύβουης ζωής των ετερόκλητων λαών, ενώ δεν λείπει και μια νότα σουρεαλισμού σε μια σεκάνς κινουμένων σχεδίων που παραπέμπει στο όνειρο και την ελπίδα των χαρακτήρων. Ο αιφνίδιος θάνατος του Ismail Merchant τον περασμένο Μάιο σηματοδοτεί το «The White Countess» ως την τελευταία ταινία των Merchant/Ivory Productions και φέρει την σφραγίδα ποιότητας των δύο δημιουργών. Σε σενάριο του Ιάπωνα συγγραφέα Kazuo Ishiguro («Remains Of The Day»), πραγματεύεται την απώλεια, τον αποκλεισμό, την ψευδαίσθηση και την ελπίδα, έννοιες διαχρονικές (εύκολα παραλληλίζουμε το τότε με το τώρα).Είναι μια ταινία εσωστρεφής, προσεκτικά μετρημένη και με αργό ρυθμό που σίγουρα θα ανταμείψει τους υπομονετικούς θεατές.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-03-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.