16 Blocks

16 Τετράγωνα

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Richard Donner

Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Mos Def, David Morse, Jenna Stern, Casey Sander

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο μεσήλικας ντετέκτιβ Jack Mosley έχει (σχεδόν) περάσει μια δύσκολη μέρα στην υπηρεσία του. Το αλκοόλ εξάλλου δεν του έχει αφήσει και ιδιαίτερα αποθέματα δυνάμεων. Τη στιγμή που ετοιμάζεται να φύγει από το τμήμα αναλαμβάνει τη τελευταία στιγμή μία αγγαρεία. Πρέπει να συνοδεύσει μέχρι τον εισαγγελέα ένα κρατούμενο ονόματι Eddie Bunker για να καταθέσει ως μάρτυρας. Η απόσταση από τη φυλακή μέχρι το δικαστήριο δεν είναι μεγαλύτερη από 16 τετράγωνα και ο Jack έχει αρκετή ώρα στη διάθεσή του. Υπόθεση ρουτίνας, θα πείτε... Μέχρι τη στιγμή που κάποιος κατά τη προσαγωγή προσπαθεί σε μια στιγμή αμέλειας του Jack, να σκοτώσει τον Eddie. Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει να εκτυλίσσεται ένα ανθρωποκυνηγητό καθώς φαίνεται πως κάποιοι δε θέλουν να φτάσει ζωντανός ο μάρτυρας ενώπιον του εισαγγελέα. Τα πράγματα για τους δυο τους θα δυσκoλέψουν ακόμα περισσότερο όταν αποδειχθεί πως στην υπόθεση είναι μπλεγμένοι συνάδελφοι του Jack.

Ο Richard Donner, σκηνοθέτης των ταινιών «Superman» και «Lethal Weapon» μας παρουσιάζει μία ακόμα αστυνομική περιπέτεια. Και εδώ διακρίνουμε όλα τα γνώριμα συστατικά του είδους: γρήγορη πλοκή, δράση, αγωνία, διαφθορά, ανατροπή, αυτοθυσία, ηρωισμός και φυσικά το αναμενόμενο happy-end. Χωρίς κάπου να διαφέρει - και συνεπώς να ξεχωρίζει από αντίστοιχες ταινίες - το «16 Blocks» δεν υστερεί κάπου ιδιαίτερα εκτός από τη σεναριακή αδυναμία του να εξηγήσει πώς ο ήρωας δε γνώριζε από την αρχή τη σημαντικότητα του μάρτυρα (στη πορεία αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά). Για το λόγο αυτό οι χαρακτήρες δε μπορούν να αναπτυχθούν σε βάθος και μοιραία χωρίζονται στο ρόλο καλού-κακού, ακόμα και ο Willis που υποτίθεται πως έχει ένα σκοτεινό παρελθόν να τον κυνηγά. Αυτό όμως τελικά τον κάνει να δείχνει ως ήρωας μάλλον ουτοπικός, γεγονός που ολοκληρώνει το κύκλο 'μειονεκτημάτων' της ταινίας. Διότι αν κάποιος αφήσει κατά μέρος τα παραπάνω το «16 Blocks» είναι μια περιπέτεια που μπορεί κάποιος να τη δει ευχάριστα χωρίς ωστόσο να εντυπωσιαστεί. Επιτυχημένη η μεταμόρφωση του Willis σε αλκοολικό που νομίζεις πως μόλις 'κατέβασε' δύο μπουκάλες ουίσκι. Στο ρόλο του 'κλασσικού κακού' ο David Morse. Και κάτι τελευταίο: Έλεος πια με αυτούς τους ράπερ-ηθοποιούς. Μας κούρασαν"

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-03-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.