The Girl From Monday

Το Κορίτσι Της Δευτέρας

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 84'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Hal Hartley

Πρωταγωνιστούν: Bill Sage, Sabrina Lloyd, Tatiana Abracos, Leo Fitzpatrick, D.J. Mendel

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αντικατασταθεί από μια πολυεθνική εταιρεία που στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων εγκαθίδρυσε την δικτατορία του καταναλωτή. Για να επιβιώσει κανείς χρειάζεται να καταναλώνει και όσο περισσότερο καταναλώνει, τόσο αυξάνεται και η αγοραστική του αξία. Ο Jack ηγείται μιας ομάδας επαναστατών που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς. Για να πετύχουν όμως χρειάζονται τη βοήθεια μιας μυστηριώδους κοπέλας, που έρχεται από τον πλανήτη 'Monday'.

'A science fiction' από τον Hal Hartley γράφουν οι τίτλοι αρχής της ταινίας, αν και η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την υπόθεση όλα όσα εκτυλίσσονται θα μπορούσαν να συμβαίνουν και σήμερα. Ο Hartley παίρνει δυο από τα πράγματα που θέλει περισσότερο κανείς (σεξ και χρήμα) και τα τοποθετεί στο κέντρο μιας φασίζουσας ιδεολογίας: η ερωτική συνεύρεση μεταξύ δυο ανθρώπων πρέπει να γίνεται χωρίς δέσμευση, αλλά μόνο για την αύξηση της αγοραστικής αξίας και των δυο. Οποιαδήποτε άλλη σχέση είναι εγωιστική και βλαπτική για το κοινωνικό σύνολο, οπότε τιμωρείται με... εξορία στο φεγγάρι.

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου με ψηφιακό video το «The Girl from Monday» αγγίζει το θέματα της τρομολαγνείας και αποξένωσης, των πολυεθνικών εταιρειών και του καταναλωτισμού, τις περισσότερες φορές με επιτυχία. Παράλληλα η εκτεταμένη χρήση του voice over από την πλευρά των πρωταγωνιστών δημιουργεί μια νεο-noir ατμόσφαιρα που δουλεύει καλά στην ταινία. Αν είχαν αποφευχθεί και ορισμένα κλισέ προς το τέλος, τότε το «The Girl from Monday» θα ήταν από τις καλύτερες δουλειές του σκηνοθέτη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 09-03-2006  |  Διανομή: Artfree  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.