Γλυκειά Μνήμη

Γλυκεια Μνημη

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 110'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατζουράκης

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γέρου, Εκάβη Ντούμα, Μαρία Ζορμπά, Νίκος Καραθάνος, Αλέκα Παϊζη

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Η Ιρίνα γεννημένη στη Μόσχα από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια. Ο πατέρας της έχει πεθάνει και εκείνη ψάχνει τον ετεροθαλή αδελφό της. Η κληρονομιά του πατέρα της είναι λίγα βιβλία, επιστολές, κείμενα και γραπτές σκέψεις του. Ανάμεσά τους η Ιρίνα ανακαλύπτει ένα κείμενο του Ζενέ. Η φράση ΑΈχουν δίκιο επειδή τους αγαπώΑ αναφέρεται στους Παλαιστίνιους στο κείμενό του Α4 ώρες στη ΣατίλαΑ. Αυτό το κείμενο γίνεται το στήριγμα της Ιρίνα για να αντιμετωπίσει τις φριχτές εμπειρίες που της τυχαίνουν στο ψάξιμό της για τη δεύτερη ταυτότητά της και τη συμφιλίωσή της με το παρελθόν.

Η δεύτερη ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη κινείται στα μονοπάτια του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος Προς Τη Δύση». Και στη «Γλυκιά Μνήμη» επιλέγει το δύσκολο θέμα της μετανάστευσης και της μνήμης, όπως και στην πρώτη του ταινία. Σε συνέπεια με την μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του διαδρομή, έτσι και τώρα η μνήμη για τον Κατζουράκη συνθέτει την έννοια της ταυτότητας του ανθρώπου και καθορίζει αδιόρατα την πορεία προς το μέλλον. Όσο οδυνηρή και αν καταλήγει να είναι η γνώση του παρελθόντος, είναι σίγουρα προτιμότερη από τη λήθη που εμποδίζει τον άνθρωπο να κατανοήσει αλλά και να αποδεχθεί το παρόν με βάση την προηγούμενη διαδρομή του.

Το αποτέλεσμα επί της οθόνης διαπνέεται από την ιδιαίτερη λυρική ματιά του σκηνοθέτη, ο οποίος μεταμορφώνει τις εικόνες της πόλης με τρόπο πρωτόγνωρο χρησιμοποιώντας με προσοχή ήχους και μουσικές. Όμως αν και αισθητικά άρτιο, το φιλμ σε μερικά σημεία είναι προβληματικό ως προς το ρυθμό του κυρίως από την ανάμειξη πολλών σεναριακών στοιχείων. Η Κάτια Γέρου επαναλαμβάνει μετά το «Ο Δρόμος Προς Τη Δύση» μια ερμηνεία υψηλού επιπέδου, έχοντας στο πλευρό της την ικανότατη Μαρία Ζορμπά. H «Γλυκιά Μνήμη» απέσπασε στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας το Νοέμβρη του 2005 τις διακρίσεις ΒΑ Γυναικείου ρόλου για τη Μαρία Ζορμπά και σκηνογραφίας για την εξαιρετική δουλειά του Νίκου Πολίτη. Όμως εκτός από τις εγχώριες βραβεύσεις, η ταινία διαθέτει και διεθνείς περγαμηνές όπως η συμμετοχή της στα φεστιβάλ του Τορόντο και του Μοντρεάλ.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 09-03-2006  |  Διανομή: Filmcenter

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.