Transamerica

Transamerica

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Duncan Tucker

Πρωταγωνιστούν: Felicity Huffman, Kevin Zegers, Fionnula Flanagan, Elizabeth Pena, Graham Greene

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Η Sabrina-Bree είναι μια γυναίκα παγιδευμένη σε ένα ανδρικό κορμί. Εργάζεται σκληρά σε δύο δουλειές, κάνοντας μεγάλες θυσίες για να μαζέψει τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να προχωρήσει στην πολυπόθητη εγχείριση αλλαγής φύλου. Μια μέρα όμως η Bree λαμβάνει ένα τηλεφώνημα, σύμφωνα με το οποίο είναι... πατέρας ενός 17χρονου που μάλιστα έχει συλληφθεί για πορνεία και του οποίου την εγγύηση καλείται να τακτοποιήσει. Εκείνη αιφνιδιασμένη προβληματίζεται για το τι πρέπει να κάνει, ενώ η ψυχαναλύτριά της -και υπεύθυνη για το τελικό ΟΚ πριν την εγχείριση- την παροτρύνει να συναντήσει τον νεαρό Toby. Με βαριά καρδιά η Bree ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να πληρώσει την εγγύηση αποφυλάκισης, αποφεύγοντας όμως να του αποκαλύψει την αληθινή της ταυτότητα. Από τη μεριά του ο Toby υποθέτει ότι πρόκειται για χριστιανή ιεραπόστολο που θέλει να τον βάλει στον ίσιο δρόμο και της ανακοινώνει πως πρόκειται να το σκάσει για το Λος Αντζελες. Για να τον αποτρέψει η Bree θα του προτείνει ένα ταξίδι στην άλλη άκρη της χώρας, το οποίο όμως δεν θα εξελιχθεί ακριβώς όπως εκείνη σχεδίαζε.

Το «Transamerica» είναι μια ταινία με ιδιαίτερο θέμα, όμως αν περιμένετε ένα φιλμ για τον ΑπονηρόΑ κόσμο των transsexual, σίγουρα θα απογοητευτείτε. Η Bree είναι μια ηρωίδα που ντύνεται ιδιαίτερα συντηρητικά, πασχίζει για να βολέψει τις δύο της δουλειές, και στερείται προσωπικής ζωής. Είναι ένας χαρακτήρας απόλυτα καθημερινός που δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει από το πλήθος. Έτσι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας είναι το πόσο εύκολα η σεξουαλική ΑδιαφορετικότηταΑ του θέματος περνά στο θεατή με απόλυτη φυσικότητα, επιτρέποντας να εστιάσουμε στα συναισθήματα και τις σκέψεις των ηρώων. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο και πηγάζει αφενός από το καλοδουλεμένο και προσγειωμένο σενάριο του Duncan Tucker και αφετέρου από την απίστευτα ανθρώπινη ερμηνεία της Felicity Huffman (υποψήφια φέτος για Oscar ΑΑ Γυναικείου ρόλου) στο ρόλο της Bree. Η ουσία της ταινίας ξεπροβάλει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των δύο ηρώων στην Αμερικανική ενδοχώρα, όπου αναπόφευκτα αρχίσουν να γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Καταλυτικής σημασίας για το ρυθμό και τη λειτουργία της ταινίας αναδεικνύεται το χιούμορ -στα όρια της λεπτής ειρωνείας- που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο σκηνοθέτης. Αποκορύφωμα οι σκηνές της επεισοδιακής επίσκεψης στους γονείς της Bree (τους υποδύονται οι παλαίμαχοι Fionnula Flanagan και Burt Young) με τη ΑγιαγιάΑ να ενθουσιάζεται που το παιδί της απέδειξε τον ανδρισμό του, έστω και 17 χρόνια πριν.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-02-2006  |  Διανομή: PCV  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.