Ηθικόν Ακμαιότατον

Ηθικον Ακμαιοτατον

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 93'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Τσαρουχάς

Πρωταγωνιστούν: Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Πιατάς, Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Θάλεια Ματίκα

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Με τη δυσάρεστη αφορμή ενός θανάτου, μία παρέα από το στρατό συναντιέται και πάλι ύστερα από δεκαετίες. Χαμένοι όλοι σε καριέρα, οικογένεια και υποχρεώσεις, έχουν τώρα μία δεύτερη ευκαιρία να κρατήσουν επαφή. Και το κάνουν. Όχι μόνο επειδή την ημέρα της κηδείας ξεκινά μία ανορθόδοξη ερωτική ιστορία, στην οποία εμπλέκονται άθελά τους όλοι. Αλλά, κυρίως, επειδή κάθε ένας από τους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες αυτής της αντροπαρέας βρίσκει διέξοδο στη συντροφιά των υπολοίπων. Στον μικρόκοσμο του καθενός, το ραδιοφωνικό στούντιο, την κτηνοτροφική μονάδα, το ερημικό εξοχικό, το εξευρωπαϊσμένο μανάβικο και την αίθουσα του δικαστηρίου, εισβάλει σαρωτική η ανεμελιά και ο κυνισμός της περασμένης νιότης. Υπόλογοι απέναντι στα όνειρα του παρελθόντος και τις υποσχέσεις που είχαν δώσει όταν η ζωή ήταν ακόμα ένα άγραφο χαρτί, οι ήρωες αναθεωρούν, στοχάζονται, ερωτεύονται και υπόσχονται να κρατήσουν το ηθικό τους ακμαίο.

Σε αυτή την άτυπη συνέχεια των «Γενναίων της Σαμοθράκης», ο Σταμάτης Τσαρούχας περνά από τα χρόνια της νιότης στην περίοδο της μέσης ηλικίας για να καταγράψει τις ανησυχίες των ανδρών λίγο πριν και λίγο μετά τα πενήντα τους. Με μεγάλη τρυφερότητα και πρόθεση χιουμοριστική, συγκεντρώνει μία συντροφιά συμπαθητικών χαρακτήρων, στήνει ένα απλό love story και αφήνει την ιστορία να ξετυλιχτεί χωρίς ακρότητες. Ωστόσο, οι προθέσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Οι χαρακτήρες του στερούνται βάθους, οι διάλογοι είναι πράγματι ειλικρινείς και αβίαστοι, πλην όμως καθόλου χιουμοριστικοί (γεγονός προβληματικό όταν το φιλμ έχει πλασαριστεί ως ΑξεκαρδιστικόΑ), οι καταστάσεις σίγουρα δεν βγαίνουν εκτός ορίων, δεν έχουν όμως και κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χωρίς το πλεονέκτημα ενός ισχυρού σεναρίου, το «Ηθικόν Ακμαιότατον» στερείται και οποιουδήποτε άλλου πατήματος. Με μονοπλάνα και την κάμερα να περιορίζεται στα απολύτως διαδικαστικά, ούτε λόγος για τεχνικές παραμέτρους του φιλμ. Οι ηθοποιοί, από την άλλη, διανύουν όλη την απόσταση που τους επιτρέπεται. Οι ερμηνείες είναι σταθερά ικανοποιητικές (μολονότι οι περισσότεροι επαναλαμβάνουν κάποια γνώριμη περσόνα από το τηλεοπτικό τους παρελθόν), αυτό όμως δεν δίνει από μόνο του έναν λόγο στην ταινία. Εν κατακλείδι, ο θεατής φτάνει μέχρι τους τίτλους τέλους με άδεια χέρια.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-01-2006  |  Διανομή: Playtime

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.