Me And You And Everyone We Know

Εγώ, Εσύ Και Όλοι Οι Γνωστοί

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Miranda July

Πρωταγωνιστούν: Miranda July, John Hawkes, Miles Thompson, Brandon Ratcliff, Carlie Westerman

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Μελαγχολική και ονειροπόλα, ένα αυθεντικό κορίτσι της διπλανής πόρτας που εύκολα περνά απαρατήρητο, η Christine, μεταφέρει ηλικιωμένους με το ιδιόρρυθμο ταξί της. Τα βράδια υποδύεται ρόλους μπροστά από την ψηφιακή της βιντεοκάμερα, αφηγείται σύντομες ιστορίες αγάπης και μοναξιάς, κόβει και ράβει εικόνες με τα πιο φθηνά υλικά. Σε μία άλλη μεριά της κατατονικής, Αμερικανικής κωμόπολης, ο Richard έχει μόλις βγει από έναν επώδυνο χωρισμό. Πωλητής σε κατάστημα υποδημάτων και όχι ακριβώς παραδοσιακός στον ρόλο του πατέρα, επινοεί τους πιο ακραίους τρόπους για να ξαναχτίσει τις γέφυρες που τον κρατούν μακριά από τους δύο ανήλικους γιους του. Ο ένας από αυτούς θα μυηθεί παράδοξα στον κόσμο των μεγάλων. Ο μικρότερος πάλι, θα προτιμήσει το cyber sex. Αυτή είναι η ασυνήθιστη ιστορία μίας ομάδας συνηθισμένων ανθρώπων.

Πρόκειται για την η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της Αμερικανίδας Miranda July. Video artist, stand-up comedian, μουσικός, συγγραφέας και σκηνοθέτις, η July βραβεύτηκε για το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε Sundance και Κάννες, πέρασε από τη Θεσσαλονίκη αιφνιδιάζοντας με το Q&A της τους θεατές, οι οποίοι ενδεχομένως να αναρωτιούνται ακόμη για το πόσο συχνά μιλάνε σε" περαστικά ζώα, και τώρα συστήνεται και στο εξώ-φεστιβαλικό κοινό. Ποιο είναι, λοιπόν, το γοητευτικό φιλμικό σύμπαν της εξίσου γοητευτικής δημιουργού;

Εμφανώς "αμελίζον" στον ανθρωποκεντρισμό και την ροζ οπτική του, το «Me And You And Everyone We Know» έχει -ευτυχώς- πολύ περισσότερα να προτείνει στον τρόπο αποτύπωσης μίας ιδιαίτερα προσωπικής αντίληψης της πραγματικότητας. Η July ενεργοποιεί το ανήσυχο αισθητήριό της, επιστρατεύει το πολύπλευρο ταλέντο της και προσφέρει ένα γλυκόπικρο κράμα urban μαγικού ρεαλισμού και ακίνδυνου, μοντέρνου μελοδράματος με εξασφαλισμένο happy end. Μάρτυρας των μικρών (μαγικών) στιγμών, εισβολέας στις πιο προσωπικές στιγμές των χαρακτήρων της και ως εκ τούτου μέτοχος των πτώσεών τους, η July στρέφει το βλέμμα της στο αδιάφορο και το αποθεώνει, είτε τοποθετώντας το στο κέντρο μίας άριστης κινηματογραφικής παρακολούθησης, είτε στήνοντας γύρω από αυτό σύντομες, αξέχαστες ιστορίες. Αυθεντικό, ενίοτε τολμηρότατο (η ταινία προκάλεσε ταραχή στους αρμόδιους, λόγω των παιδοφιλικών νύξεων) και συνεπές σε έναν εσωτερικό ρυθμό που τελικά δικαιώνεται, το «Me And You And Everyone We Know» είναι σίγουρα το φετινό, ανεξάρτητο διαμαντάκι.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-12-2005  |  Διανομή: Playtime  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.