The Sun

Ο Ήλιος

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Aleksandr Sokurov

Πρωταγωνιστούν: Issei Ogata, Robert Dawson, Kaori Momoi, Shiro Sano, Shinmei Tsuji

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Στις 15 Αυγούστου του 1945, εκατομμύρια Ιάπωνες ακούνε για πρώτη φορά τη φωνή του αυτοκράτορά τους. Απευθυνόμενος στο έθνος, καλεί τις ένοπλες δυνάμεις και το λαό να σταματήσουν τον πόλεμο. Λίγο αργότερα, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο σε μια δημόσια ομιλία, απαρνείται τη θεία του καταγωγή, προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως "σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού". Το έργο του Σοκούροφ λοιπόν, δεν εξετάζει τον Χιροχίτο ως τον 124ο απόγονο της θεάς του ήλιου Αματεράζου, αλλά σαν ένα κοινό θνητό, βαθιά επηρεασμένο από την τραγωδία που έπληξε τη χώρα του. Για το λαό του, ο αυτοκράτορας είναι ο Θεός-Ήλιος, αλλά η ήττα τον σκιάζει όπως το σύννεφο-μανιτάρι της Χιροσίμα. Η ταινία έχει γυριστεί ακριβώς όπως έπρεπε: σαν ένα τοπίο ομιχλώδες, με μισοσκότεινη σέπια στους εσωτερικούς χώρους και μια πραγματικά παράξενη, ξεθωριασμένη λευκότητα στις σπάνιες περιστάσεις που ο αυτοκράτορας βρίσκεται εκτός των Ανακτόρων.

Σε συνέχεια του «Moloch», που αποτύπωνε το πρόσωπο του Χίτλερ και του «Taurus», αφιερωμένου στον Λένιν, ο Aleksandr Sokurov σκηνοθετεί τον «Ήλιο», ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο στις καταγραφές ιστορικών προσώπων, μέσα από μια καθοριστική στιγμή στη ζωή του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Χιροχίτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος σκηνοθέτης, όπως και ο πρωταγωνιστής του (Issey Ogata), κινούνται χωρίς αμφισημίες στα όρια ιερών κανόνων, που απαγορεύουν οποιαδήποτε μορφή αναπαράστασης του Αυτοκράτορα, καθώς o εν ζωή θεός στην αυτοκρατορία του Ανατέλλοντος Ηλίου θεωρείται απρόσιτος.

Με μια από τις πιο αξιοπρόσεκτες ερμηνείας της χρονιάς ο Issey Ogata ενσαρκώνει τον Αυτοκράτορα Χιροχίτο ως ένα διερευνητικό, ελαφρώς κωμικό πρόσωπο που χαιρετίζει το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- και τον καιρό που πέρασε στη γη σαν βασιλιάς- με ένα μίγμα μετάνοιας και σύγχυσης. Εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί μας θυμίζει τους Γιάνκηδες του Τσάρλι Τσάπλιν. Ωστόσο, πέρα από τις στιγμές αχνής σουρεαλιστικής ελαφρότητας του Ήλιου, η ταινία είναι μια βαθιά τραγική σπουδή στην αποξένωση που επιφέρει η εξουσία και σε μια κοινωνία λίγο πριν το τέλος.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-12-2005  |  Διανομή: New Star

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.