Harry Potter And The Goblet Of Fire

Ο Χάρυ Πόττερ Και Το Κύπελο Της Φωτιάς

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 157'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Mike Newell

Πρωταγωνιστούν: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Maggie Smith

Κριτική: Μανώλης Δούνιας

Tο 4ο μέρος της σειράς ταινιών Harry Potter αποδεικνύεται όχι μόνο το καλύτερο αλλά και το πιο φιλόδοξο. Στο «Harry Potter And The Goblet Of Fire» ο (όχι πλέον τόσο μικρός) ήρωας ανακαλύπτει ότι η μάχη με μυθικά τέρατα είναι λιγότερο δύσκολη από την επιλογή ντάμας για τον ετήσιο χορό της σχολής του. Ο Harry (Daniel Radcliffe) αρχίζει να ενηλικιώνεται και καλείται να ισορροπήσει την σχολική ζωή, την εφηβική ερωτική αφύπνιση και την σκοτεινή πλευρά των μαγικών του δυνάμεων. Για πρώτη φορά η φιλία του με τους δύο αχώριστους συμμαθητές του, τον Ron (Rupert Grint) και την Hermione (Emma Watson) δοκιμάζεται καθώς το φλερτ μπαίνει στη ζωή τους και όπως δηλώνει η Hermione Αόλα τώρα θα αλλάξουνΑ. Και πράγματι όλα αλλάζουν όταν οι τρεις κορυφαίες σχολές μαγείας στον κόσμο συγκεντρώνονται στο Hogwarts για το ετήσιο πρωτάθλημα Tri-Wizard. Πρόκειται για ένα τρίαθλο μαγείας στο οποίο θα συμμετάσχουν 3 διαγωνιζόμενοι, ένας από την κάθε σχολή, που θα επιλεχθούν από το μαγικό Κύπελλο της Φωτιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες: να έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους καθώς οι δοκιμασίες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Όλοι όμως θα εκπλαγούν όταν το Κύπελλο επιλέγει και έναν τέταρτο διαγωνιζόμενο: τον 14χρονο Harry Potter, ο οποίος καλείται να συμμετάσχει στο πιο επικίνδυνο και αμφίρροπο παιχνίδι της ζωής του.

Ο Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Donnie Darko) είναι ο πρώτος Bρετανός που αναλαμβάνει χρέη σκηνοθέτη της σειράς μετά τον Aμερικάνο Chris Columbus και τον Mεξικανό Alfonso Cuaron. Καταφέρνει να δώσει μια σκοτεινή αύρα στην ιστορία και να ενορχηστρώσει αρκετές τρομακτικές σεκάνς, που ίσως όμως είναι ακατάλληλες για τους μικρότερους θαυμαστές του νεαρού μάγου. Αρκετές και ιδιαίτερα επιτυχημένες είναι και οι κωμικές στιγμές, στις οποίες οι ήρωες αναλαμβάνουν να ελαφρύνουν λίγο το σκοτεινό κλίμα της ταινίας. Ο Newell τα καταφέρνει περίφημα και στην διεύθυνση των 3 νεαρών πρωταγωνιστών. Οι Daniel Radcliffe, Emma Watson και Rupert Grint εδώ ωριμάζουν υποκριτικά και έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη χημεία μεταξύ τους. Στα αδύναμα σημεία της ταινίας περιλαμβάνεται και ένα πρόβλημα σεναριακής δομή, που γίνεται κυρίως εμφανές στην κλιμάκωσή της. Δεν είναι βέβαια εύκολο να συνοψίσεις το 700 σελίδων βιβλίο της J.K. Rowlings σε μια ταινία 2 ½ ωρών.

Από τη σειρά ταινιών του Harry Potter έχει περάσει όλη η αφρόκρεμα του βρετανικού θεάτρου και κινηματογράφου: Kenneth Branagh, Emma Thomspon, Maggie Smith, Richard Harris, Michael Gambon, Fiona Shaw, Gary Oldman, Julie Walters, Alan Rickman John Cleese, Zoe Wanamaker, John Hurt, Timothy Spall κα. Οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν σύντομα περάσματα από το ΑΚύπελλο της ΦωτιάςΑ ενώ στην λίστα προσθέτονται ένας μυστηριώδης καθηγητής (Brendan Gleeson), η πανύψηλη γαλλίδα συνάδελφός του (Frances de la Tour) και η δαιμόνια ρεπόρτερ του ΑΗμερησίου ΠροφήτηΑ (η πάντα εξαιρετική Miranda Richardson). Για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Lord Voldermort να παίρνει σάρκα και οστά. Τα χαρακτηριστικά του δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα και πολλοί θεατές θα αναρωτηθούν ποιος είναι ο ηθοποιός που τον υποδύεται. Όταν όμως ακούσουν την ανατριχιαστικά δαιμονική φωνή του, δεν θα έχουν πια καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Ralph Fiennes. Ο Fiennes στην πεντάλεπτη εμφάνισή του δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα ΑκακόΑ, που προμηνύεται ότι θα γίνει ακόμα πιο απειλητικός στην συνέχεια της σειράς.

Μην ανησυχείτε όμως, ο Harry Potter θριαμβεύει για ακόμα μια φορά. Ή τουλάχιστον καταφέρνει να επιβιώσει έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσει και στις 3 επόμενες ταινίες που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της παραγωγής. Ταινίες που θα κάνουν ακόμα πλουσιότερη την συγγραφέα J.K.Rowlings την πλουσιότερη αυτή τη στιγμή γυναίκα της Βρετανίας. Εξάλλου όσο οι ουρές στα σινεμά συνεχίζονται και η βιομηχανία Harry Potter ανθεί, τόσο και οι περιπέτειες του νεαρού μάγου θα συνεχίζονται. Είναι πολλά τα λεφτά Harry!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-11-2005  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.