Merry Christmas

Καλά Χριστούγεννα

Κοινωνική  |  Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Christian Carion

Πρωταγωνιστούν: Diane Kruger, Benno F?rmann, Guillaume Canet, Lucas Belvaux, Daniel Br?hl

Κριτική: Δημήτρης Ρόρρης

Τέλη 19ου αιώνα και η κάμερα τρυπώνει σε τρία διαφορετικά δημοτικά σχολεία του κόσμου, όπου τρία παιδιά ξένα μεταξύ τους μας επαναλαμβάνουν την εθνικιστική προπαγάνδα με την οποία γαλουχούνται. Πρόκειται για τρία παιδιά που ζουν μακριά το ένα από το άλλο, στη Γαλλία, τη Σκωτία και τη Γερμανία. Δεκέμβρης του 1914 και ο ΑΑ «Μεγάλος» Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη. Η κάμερα τώρα μας μεταφέρει στον ανελέητο πόλεμο των χαρακωμάτων, όπου οι Γερμανοί πολεμούν απέναντι σε ένα Γαλλικό και ένα Σκωτσέζικο τμήμα. Αυτά τα παιδιά πιθανόν να είναι αντίπαλοι τώρα, βουτηγμένοι στις ίδιες λάσπες, εξίσου ταλαιπωρημένοι. Από τα τελευταία ψήγματα ευαισθησίας της πρώτης τους νιότης νοσταλγούν το σπίτι τους και τις οικογένειές τους, ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Θα είναι αρκετά άραγε αυτά ώστε να καταφέρουν να συμφωνήσουν - έστω μόνο για την Ημέρα των Χριστουγέννων - σε μια ανακωχή ώστε να περάσουν λίγες ανθρώπινες στιγμές;

Με πολύ ευαισθησία και ανθρωπιά, χωρίς να γίνεται μελό, το «Merry Christmas» μας αφηγείται την πραγματική ιστορία της συνάντησης των γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Οι τρεις στρατοί, καθηλωμένοι στα χαρακώματά τους και έχοντας χάσει κάθε ελπίδα να περάσουν τα Χριστούγεννα στα σπίτια τους, δέχονται σα «μάννα εξ ουρανού» ένα αναπάντεχο δώρο από μια σύγχρονη Λυσιστράτη: Η σοπράνο Anna Sοrensen, επιθυμώντας να βρεθεί έστω για λίγες ώρες με τον τενόρο σύζυγό της που πολεμά στο μέτωπο, επιστρατεύει όλη τη γυναικεία πονηριά αλλά και τις υψηλές γνωριμίες της για να πετύχει το σκοπό της. Η δύναμη της αγάπης της όμως ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση λαχτάρας για ζωή που θα καταλύσει τις ψυχές των εξουθενωμένων αντρών και θα ξυπνήσει τα πιο ευγενικά συναισθήματά τους. Η μουσική υποκινούμενη από το αγαπημένο κλασικό ντουέτο θα κατευνάσει τα πάθη και θα ενώσει τις διαφορετικές κουλτούρες. Ακόμη και η θρησκεία, που χειραγωγημένη από την εθνικοφροσύνη και την επίσημη προπαγάνδα λειτουργούσε ως εργαλείο φανατισμού, θα βρει στο πρόσωπο του στρατιωτικού ιερέα Palmer την ανθρώπινή της υπόσταση και θα ενώσει και αυτή τον κόσμο που διψάει για ειρήνη σε ένα αρμονικό ποίμνιο. Ο φανατισμός, το μίσος και οι διαφορές θα μείνουν εκτός πεδίου μάχης και θα βαραίνουν μόνο αυτόν που βιώνει την προσωπική απώλεια.

Η καλογυρισμένη και πολύ ανθρώπινη νέα ταινία του Christian Carion αποτελεί - όχι άδικα - την επίσημη γαλλική υποβολή για τη διεκδίκηση του Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2005. Αρτια παραγωγή, σωστή σκηνοθεσία και πολύ καλή φωτογραφία συνηγορούν σε μια ταινία που θα φέρει οπωσδήποτε διάκριση. Μοναδική παρατήρηση γκρίνιας η υπερβολική κατά σημεία υπογράμμιση των δεσμών φιλίας που αναπτύσσονται μεταξύ των στρατών. Η ταινία δεν αποτελεί άλλη μια «Χριστουγεννιάτικη» ταινία αλλά «μια άλλη» ταινία για την ΑΑγάπηΑ που μπορεί και επιβιώνει και στα πιο άνυδρα χαρακώματα της ανθρώπινης φύσης. Ύμνος στον Ανθρωπο και τη θέληση για ζωή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-11-2005  |  Διανομή: Filmtrade  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.