Domino

Domino

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tony Scott

Πρωταγωνιστούν: Keira Knightley, Mickey Rourke, Edgar Ramirez, Riz Abbasi, Delroy Lindo

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Κόρη του διάσημου ηθοποιού των sixties, Laurence Harvey, πολλά υποσχόμενο top model και κυνηγός επικηρυγμένων, η Domino Harvey βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα του σπιτιού της, τον περασμένο Ιούνιο. Τα γυρίσματα του «Domino» ολοκληρώθηκαν μερικούς μήνες πριν από τον θάνατο της Harvey, κάτω από συγκεχυμένες συνθήκες που εμπλέκουν εκπυρσοκροτήσεις όπλων και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κατά τραγική σύμπτωση, το φιλμ αφηγείται αυτό ακριβώς το πέρασμα της Harvey στον κόσμο των παρανόμων και την επιβίωση μίας τολμηρής γυναίκας στις πιο ακραίες συνθήκες. Αυτή είναι, λοιπόν, η ιστορία της Domino Harvey: από τα παιδικά της χρόνια στη σκιά ενός πατέρα που έφυγε από τη ζωή νωρίς, αφήνοντας πίσω το βαρύ όνομά του, μέχρι τις βίλες του Beverly Hills όπου η Domino μεγάλωσε μαζί με την μητέρα της, Pauline Stone, κι από κει στον κόσμο της πασαρέλας και το σώμα δίωξης επικηρυγμένων. Κυνική, ατρόμητη και δεινή χειρίστρια κάθε είδους οπλισμού, η Ντόμινο αναλαμβάνει να ρίξει φως στην μεγαλύτερη απάτη, στο πλευρό ενός ΑmachoΑ βετεράνου και ενός μυστηριώδους Λατινοαμερικάνου. Όταν το εκρηκτικό love story της πνιγεί στο αίμα, η Domino θα ετοιμαστεί για την επόμενη αποστολή της.

Βιντεοκλιπίστικης αισθητικής, ντελιριακής φωτογραφίας και βίαιο με διάθεση παρωδίας, το «Domino» είναι ένα τυπικό υβρίδιο της μετά-Ταραντίνο γενιάς, το οποίο αναπαράγει απενοχοποιημένα τα αλά «Pulp Fiction» ενσταντανέ και την «Kill Bill» cool αγριότητα. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, ο Τόνι- «Top Gun»- Σκοτ, περιορίζεται στα να αναπαράγει αναγνωρίσιμα κλισέ -η θηλυκή πολεμική μηχανή, οι αναλώσιμοι άνδρες, η απειλούμενη ιεραρχία του υποκόσμου- χωρίς να προσθέτει κάτι αξιόλογο στο συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου. Επιπόλαιο, ή καλύτερα εύκολο, στο μοντάζ του, ενδιαφέρον στην μουσική επένδυση, αλλά διαρκώς προσκολλημένο σε ένα ύφος που ο θεατής νιώθει βέβαιος ότι έχει συναντήσει κάπου άλλου (και περισσότερες από μία φορές), το φιλμ έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει στηρίγματα σε στοιχεία έξω-τεχνικά.

Το ατού, πρώτα από όλα, του ζενερίκ ("βασισμένο σε μία -σχεδόν- αληθινή ιστορία") το οποίο δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αφηγηματική ακρότητα, η οποία εν μέρει πλασάρεται ως πραγματική. Σε αυτό άλλωστε λειτουργεί υποστηρικτικά και το ατυχές γεγονός του θανάτου της αληθινής Domino Harvey, το οποίο δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από το marketing της ταινίας. Και έπειτα -κι αυτό ίσως είναι τελικά το μόνο "δυνατό" σημείο του φιλμ- το πλούσιο cast του: Mickey Rourke, σε ένα ακόμα come-back, Keira Knightley, σε μία ερμηνεία που θα έπρεπε να μας εντυπωσιάσει ως κόντρα ρόλος, Lucy Liu, στον πλέον τυπικό, ταραντινικό ρόλο, αλλά και Christopher Walken και Jacqueline Bisset στα ερμηνευτικά θεμέλια του φιλμ. Κρατάμε μυστική την cameo εμφάνιση- έκπληξη του δημοφιλούς μουσικού-ηθοποιού λίγο πριν το τέλος, θεωρούμε απλά κακόγουστη την επιστράτευση των αστέρων της τηλεοπτικής σειράς "Beverly Hills" και συνιστούμε το φιλμ σε εκείνο το κοινό που έχει χαμηλές απαιτήσεις και μέτρια μνήμη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-11-2005  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.