The Exorcism Of Emily Rose

Ο Εξορκισμός Της Έμιλυ Ρόουζ

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 119'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Scott Derrickson

Πρωταγωνιστούν: Laura Linney, Tom Wilkinson, Campbell Scott, Jennifer Carpenter, Colm Feore

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Η δεκαεννιάχρονη Emily Rose αφήνει την επαρχιακή πόλη που μεγάλωσε, όταν γίνεται δεκτή στο κολέγιο. Αυτή δεν είναι όμως άλλη μία τυπική ιστορία φοιτητικών περιπετειών και ανησυχιών ενηλικίωσης. Η Emily αρχίζει να βιώνει κάποιες ανεξήγητες παραισθήσεις. Οι ήσυχες νύχτες της λιγοστεύουν και οι κρίσεις της γίνονται όλο και πιο άγριες. Η διάγνωση των γιατρών ανιχνεύει σημάδια επιληψίας, ή ακόμα και παράνοιας, τα φάρμακα δεν καταφέρνουν όμως να κρατήσουν μακριά του δαίμονες της κοπέλας. Η οικογένειά της αποφασίζει να στραφεί σε άλλης μορφής ΑθεραπείαΑ και η Καθολική Εκκλησία παίρνει την σπάνια απόφαση να επιφορτίσει τον τοπικό ιερέα με το καθήκον του εξορκισμού. Στο κινηματογραφικό παρόν, ο ιερέας δικάζεται για τον θάνατο της Emily, την νύχτα του εξορκισμού της. Το Καλό και το Κακό, η ύπαρξη Θεού και ο επιστημονικός ορθολογισμός καλούνται να χωρέσουν στην τετράγωνη λογική μίας δικαστικής διαμάχης. Τι συνέβη τελικά στην Emily;

To «The Exorcism Of Emily Rose» προωθείται ως ένα ακόμα μεταφυσικό θρίλερ, στα ίχνη του «Exorcist», κάτι που γίνεται αμέσως σαφές από το trailer του φιλμ. Παραδόξως, η επιλογή αυτή να προωθηθεί η συγκεκριμένη πτυχή της ταινίας δεν είναι μονάχα παραπλανητική, αλλά επισκιάζει και τα πραγματικά δυνατά σημεία της. Γιατί, στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα καλογραμμένο δικαστικό θρίλερ, ένα ευφυές δράμα με χαρακτήρες βάθους και ερωτήματα ικανά να ακολουθήσουν τον θεατή και μετά τους τίτλους τέλους. Κι είναι σαφές, πως και στα δύο αυτά σημεία υστερούν οι συνήθεις ταινίες genre.

Με αφετηρία την αληθινή ιστορία μίας νεαρής Γερμανίδας που έχασε την ζωή της κατά τη διάρκεια του εξορκισμού της, τη δεκαετία του Α70, τo «The Exorcism Of Emily Rose» αφήνει κατά μέρους τον προφανή εντυπωσιασμό του γκροτέσκου μακιγιάζ και της ακραίας εικονογράφησης και επιχειρεί μία θαρραλέα αντιπαράθεση αναπάντητων -πλην αιώνιων- ερωτημάτων. Αποτελεσματικό όχημα αυτής της αναζήτησης γίνεται η ευφυής χρήση εκτενών flashbacks. Μαρτυρίες, στοιχεία και μαγνητοφωνημένα ντοκουμέντα συνθέτουν το παζλ των τελευταίων ημερών της Emily και ζωντανεύουν την ύστατη μάχη της με τους δαίμονες. Αυτή, βέβαια, είναι η θέση της υπεράσπισης. Γιατί, ο αντίλογος προτείνει τη δική του, ορθολογική εξήγηση, η οποία συμπεριλαμβάνεται εξίσου στην κινηματογραφική αναπαράσταση, μέσα από αντίστοιχα, εναλλακτικά flashbacks. Στο ρόλο της συνηγόρου υπεράσπισης, η Laura Linney μοιάζει να έχει παγιδευτεί σε έναν ρόλο-περσόνα, καταφέρνει ωστόσο να υποστηρίξει την παράλληλη ιστορία μίας μοναχικής γυναίκας που μάχεται με τα δικά της, αναπάντητα ερωτήματα. Σίγουρα όχι αψεγάδιαστο, τo «The Exorcism Of Emily Rose» ακρωτηριάζεται από την προώθησή του ως ταινία genre και του αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-11-2005  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.