The Time Machine

Η Μηχανή του Χρόνου

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Simon Wells

Πρωταγωνιστούν: Guy Pearce, Mark Addy, Samantha Mumba, Jeremy Irons, Philip Bosco

Κριτική: Μαρία Ιωάννου

Nέα Υόρκη λίγο πριν τον έλευση του 20ού αιώνα. Ο Alexander Hartdegen, ένας αφηρημένος, ιδιοφυής καθηγητής πανεπιστημίου, εφεύρει την μηχανή του χρόνου με σκοπό να ταξιδέψει μερικά χρόνια πριν και να σώσει την αγαπημένη του Emma από το θάνατο. Πολύ γρήγορα διαπιστώνει ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τα γεγονότα. Ύστερα από σύντομες στάσεις στο μέλλον (2030 και στο 2037) και αφού κι εκεί δεν βρίσκει απάντηση στο ερώτημα του: "γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν;", ταξιδεύει 800,000 χρόνια στο μέλλον όπου στη γη κατοικούν πια μόνο δύο φυλές ανθρώπων: οι φιλήσυχοι και ειρηνικοί Eloi και οι τερατόμορφοι και αιμοδιψείς Morlocks οι οποίοι ζουν κάτω από τη γη.

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του H.G. Wells, το The Time Machine, είναι ρεμέικ της κλασσικής ταινίας του George Pal γυρισμένη το 1960. Η δράση έχει μεταφερθεί από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη προσδίδοντας της έναν πιο παγκόσμιο χαρακτήρα. Τα οπτικά εφέ είναι σαφώς πιο εντυπωσιακά (σημαντικό πλεονέκτημα της ταινίας) και το σενάριο είναι υπέρ-απλουστευμένο. Η κινητήρια δύναμη του Alexander για την περιπέτεια, εδώ, είναι ο έρωτας κάτι που στο βιβλίο έχει κοινωνικοπολιτικά αίτια. Το σενάριο της ταινίας είναι επιφανειακό και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους πρωταγωνιστές να μεγαλουργήσουν. Ο Guy Pearce έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο του, η πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια Samantha Mumba ως αρχηγός των Eloi είναι πολύ ΑξύλινηΑ ενώ ο κόντρα ρόλος του Jeremy Irons ως ο αρχηγός των Morlock είναι υποανάπτυκτος και χωρίς κλιμάκωση. Ο μοναδικός χαρακτήρας άξιος αναφοράς είναι αυτός του κωμικού ψηφιακού ολογράμματος Vox (Orlando Jones). Το πρώτο μισό δίνει την αίσθηση ότι η ταινία έχει μια δυναμική αλλά όταν η δράση μεταφέρεται στο μακρινό μέλλον, τότε όλα καταρρέουν. Το The Time Machine αποτυγχάνει να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει και οι θεατές μένουν με την απορία: "άραγε τι είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης Simon Wells δισέγγονος του συγγραφέα για το όραμα του προπάππου του;".

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-03-2002  |  Διανομή: Warner-Roadshow  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.