3-Iron

Ολομόναχοι Μαζί

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Kim Ki-Duk

Πρωταγωνιστούν: Lee Seung-yeon, Lee Hyun-kyoon, Kwon Hyuk-ho, Ju Jin-mo, Choi Jeong-ho

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Ένας νεαρός άνδρας καταλύει σε ξένα σπίτια, όταν οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν. Ως αντάλλαγμα για τη στέγη που εν αγνοία τους του προσφέρουν, κάνει μικροδουλειές και επιδιορθώσεις, ενώ ποτέ δεν ξεχνάει να τραβάει και μια φωτογραφία του χώρου που τον φιλοξένησε για ένα βράδυ. Για μια φορά όμως το σπίτι στο οποίο αποφασίζει να μείνει, δεν είναι άδειο. Εκεί θα βρει τη Sun-hwa, μια νεαρή γυναίκα την οποία κακομεταχειρίζεται ο σύζυγός της. Δεν θα προσπαθήσει να τη σώσει, ούτε να τη βοηθήσει. Θα της προσφέρει (αρχικά) την φιλία του απλόχερα και μαζί θα περιπλανηθούν από σπίτι σε σπίτι μέσα στην πόλη. Κουβαλώντας τέσσερα βραβεία - συμπεριλαμβανομένου και αυτό της σκηνοθεσίας - από το περσινό φεστιβάλ της Βενετίας το 3-Iron αποτελεί άσκηση στη μινιμαλιστική αφήγηση μιας ερωτικής ιστορίας. Οι χαρακτήρες σε όλη τη διάρκεια της ταινίας δεν ανταλλάσσουν καμία κουβέντα μεταξύ τους και οι ρυθμοί της ταινίας είναι βραδυφλεγείς. Χωρίς να μιλούν, αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλο" γιατί απλά ήταν προορισμένο να συμβεί έτσι.

Όσα όμως δεν λέγονται με λόγια, καταφέρνει ο Kim ki-Duk να αποδώσει στο πανί με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία υπογράφοντας μια από τις πιο ρομαντικές και απλές ταινίες που έχουμε παρακολουθήσει εδώ και καιρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ταινία ολοκληρώθηκε μέσα σχεδόν σε δυο μήνες (ο πρώτος μήνας για τη συγγραφή του σεναρίου και ο δεύτερος για τα γυρίσματα και το μοντάζ). Έτσι ακριβώς και η αρχετυπική δυάδα του πρωταγωνιστικού ζεύγους μπαίνει στα σπίτια ξένων ζευγαριών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της σχέσης Aνδρα - Γυναίκα: από την αρχική, στη χαρούμενη συμβίωση, στα πρόθυρα του χωρισμού μέχρι τη χηρεία, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από τη ζωή των ανθρώπων που δε βρίσκονται εκεί. Το τέλος μάλιστα του «3-Iron» περικλείει όλη την τρυφερότητα και ποιητική διάθεση με την οποία ξεχειλίζει η ταινία και προσθέτει μια νότα λυρισμού με την αμφιβολία που δημιουργεί για την πραγματική σχέση του ζευγαριού.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 06-10-2005  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.