The Majestic

Κινηματογράφος Majestic

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 149'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Frank Darabont

Πρωταγωνιστούν: Jim Carrey, Martin Landau, Laurie Holden, Bruce Campbell, Jeffrey DeMunn

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο συγγραφέας του Hollywood, Peter Appleton, είναι υπάλληλος στα HHS στούντιο. Βρισκόμαστε στο 1951 και ο Peter θεωρείται ένα ανερχόμενο αστέρι στο χώρο του σεναρίου. Εκτός από την επιτυχία στα επαγγελματικά του o Peter έχει στο πλευρό του μια καυτή συντροφιά, την Sandra Sinclair, που πρωταγωνιστεί στην πρώτη του ταινία με τίτλο "Sand Pirates of the Sahara" που σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Ακολουθώντας μια όμορφη γυναίκα βρίσκεται σε μια συγκέντρωση αριστερών πολιτικών δυνάμεων. Αυτό το "ατύχημα" θα τον βάλει στη μαύρη λίστα της επιτροπής "Μη Αμερικανικών Ενεργειών". Βρισκόμαστε άλλωστε στην εποχή του Μακαρθισμού. Στην επιτροπή όπου καλείται να καταθέσει του ζητείται πιεστικά να καταδώσει ονόματα "συντρόφων" του αλλιώς δεν θα ξαναβρεί ποτέ δουλειά στο Hollywood. Εκείνος δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο. Όταν και η φίλη του θα τον αφήσει, εκείνος μπερδεμένος και στεναχωρημένος θα ξεκινήσει μια βόλτα με το αυτοκίνητό του. Ένα ατύχημα θα του συμβεί, πέφτοντας από μια γέφυρα και το επόμενο πρωί θα βρεθεί σε μια ακτή έχοντας χάσει τη μνήμη του. Εκεί οι κάτοικοι θα τον αναγνωρίσουν σαν τον χαμένο στον πόλεμο γιο του Harry Trimble και θα τον υποδεχτούν με τιμές ήρωα.

O Jim Carrey κάνει μια ακόμη προσπάθεια να ξεφύγει από το κωμικό προσωπείο του. Κάνει ίσως την καλύτερη του προσπάθεια, δείχνοντας να ωριμάζει, διαλέγοντας μια όμορφη ιστορία και την συνεργασία με ένα σημαντικό σκηνοθέτη, τον Frank Darabond. Η ταινία μιμείται την αισθητική των κλασσικών ταινιών του Frank Capra. Αυτό για πολλούς είναι ένα αρνητικό της σημείο. Είναι όμως αρκετά ενδιαφέρον που μια τέτοια αντιμετώπιση έχει μέχρι σήμερα απήχηση και είναι σίγουρα ομορφότερη από πολλές ταινίες. Στο κλίμα αυτό που καλλιεργεί η ταινία, βοηθά βέβαια και η ιστορία, η οποία διαδραματίζεται στα 50's. Η ταινία πρακτικά μιλά για απλούς ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα χτυπήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ένας παραλληλισμός με τη σημερινή κατάσταση είναι αρκετά ενδιαφέρον. Το κοινό όμως αγνόησε την ταινία, δείχνοντας ότι προτιμά τον Carrey σε κωμικούς ρόλους γεγονός που αδικεί τον πολύ ταλαντούχο ηθοποιό. Η ταινία έχει αδυναμίες, όπως η διάρκειά της - χαρακτηριστικό του Darabond - και το πατριωτικό μήνυμά της που θα ενοχλήσει κάποιους ειδικά μετά τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη. (Το άδικο είναι ότι η ταινία γράφτηκε και γυρίστηκε αρκετά πριν αυτά τα γεγονότα). Η τελική όμως εντύπωση είναι θετική και θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια ταινία που βλέπεται ευχάριστα, παρά τις παραπάνω αδυναμίες.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-03-2002  |  Διανομή: Warner-Roadshow  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.