Star Wars Episode III - Revenge Of The Sith

Star Wars Επεισόδιο ΙΙΙ - Η Εκδίκηση Των Σιθ

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 140'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: George Lucas

Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson

Κριτική: Μανώλης Δούνιας

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος της διαδρομής του Πολέμου των Αστρων. Ή μάλλον στο μέσο της, αφού την ταινία ακολουθεί χρονικά η αρχική τριλογία. Τρία χρόνια μετά τη μάχη στο Genosis, ο Obi Wan Kenobi (Ewan McGregor) που πλέον είναι δάσκαλος των Jedi με τη βοήθεια του νεαρού ιππότη των Jedi, Anakin Skywalker (Hayden Christensen), διασώζουν τον Καγκελάριο Palpatine από τους εχθρούς της Ομοσπονδίας. Ο Anakin που βασανίζεται από εφιάλτες θανάτου της συζύγου του πλέον Padme, βρίσκεται πλέον κάτω από την επιρροή του Καγκελαρίου, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ομοσπονδία σε Γαλαξιακή Αυτοκρατορία. Αρχίζει λοιπόν σταδιακά να μυείται στην σκοτεινή πλευρά της δύναμης των Jedi πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσει να σώσει την αγαπημένη του, έστω και αν αυτό τον φέρει αντιμέτωπο με τον δάσκαλό του Obi Wan Kenobi σε μια μονομαχία που θα καθορίσει το μέλλον του Γαλαξία.

Πριν από 28 χρόνια in a galaxy far far away, γυρίστηκε μια ταινία που έμελλε να προκαλέσει τη λατρεία και το θαυμασμό εκατομμυρίων θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 'star WarsΑ αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς και σύγκρισης για κάθε καινούρια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά και πηγή έμπνευσης μιας ολόκληρης βιομηχανίας προϊόντων που έκαναν τον δημιουργό τους πάμπλουτο. Από τότε ο George Lukas έχει γυρίσει 2 sequel και 3 prequel με διαφορετική κάθε φορά κριτική αποδοχή. Ειδικά οι ταινίες ΑThe Phantom MenaceΑ και ΑThe Attack of the ClonesΑ θάφτηκαν από τους απανταχού κριτικούς και ως επί το πλείστον απογοήτευσαν τους φανατικούς θαυμαστές της αρχικής τριλογίας. Στην περίπτωση της πιο σκοτεινής και χωρίς κωμικές στιγμές ΑΕκδίκησης των ΣίθΑ, οι ορκισμένοι φάν μπορούν να αναθαρρήσουν. Το Επεισόδιο ΙΙΙ είναι πολύ καλύτερο από τα δύο prequel, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να φτάνει την αξία της πρώτης τριλογίας

Το Revenge Of The Sith αρχίζει πολλά υποσχόμενο με μία σεκάνς μάχης όπως άλλωστε άρχισε και η πρώτη ταινία της σειράς. Τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιούνται είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικά, όπως και η δουλειά σε ολόκληρο το τεχνικό μέρος της ταινίας. Εξαίρεση αποτελούν η απαρχαιωμένη μέθοδος μοντάζ και η σκηνή μονομαχίας Anakin - Kenobi όπου το backround φαίνεται τελείως ψεύτικο. Ο Lukas ξέρει ότι η επιτυχία της ταινίας εξαρτάται από το αν θα μας κάνει να ενδιαφερθούμε για την ταινία, ενώ ουσιαστικά γνωρίζουμε πως τελειώνει. Και πράγματι τα καταφέρνει εμπλουτίζοντας μάλιστα την υπόθεση με πολλά συνδετικά στοιχεία με το αρχικό Star Wars που έπεται χρονικά. Σύντομα όμως αρχίζει να φαίνεται η αδυναμία του Lukas ως σεναριογράφου. Οι διάλογοι στην ταινία είναι στην καλύτερη περίπτωση κακογραμμένοι και σε μερικά σημεία φτάνουν στα όρια της γελοιότητας. Οι υποψήφιοι κατά το παρελθόν για Oscar ή Χρυσή Σφαίρα Ewan McGregor, Natalie Portman, Samuel L.Jackson, Hayden Christensen και Keisha Castle Hughes δεν μπορούν να αναδείξουν το ταλέντο τους. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση όμως να τους κατηγορήσουμε, αφού όχι μόνο προσπαθούσαν να υπερασπίσουν τον αδύναμο διάλογο, αλλά έπαιζαν και μπροστά σε blue screen, αγνοώντας τον περιβάλλοντα χώρο και ανταποκρινόμενοι σε οπτικά ερεθίσματα που δεν είχαν ακόμη δημιουργηθεί κατά την περίοδο των γυρισμάτων. Ο Ian McDiarmid πάντως στο ρόλο του Καγκελάριου καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Υπάρχουν λοιπόν καλά και κακά νέα για τους φανατικούς θαυμαστές του Πολέμου των Αστρων. Μπορεί η σχέση Anakin-Padme να μην γίνεται στιγμή πιστευτή, η γέννηση όμως του Luke και της Leia, ολοκληρώνει ένα παζλ που ξεκίνησε το 1977. Οι λόγοι που οδηγούν τον Anakin να μεταμορφωθεί σε Darth Vader είναι εξίσου αδύνατοι, αλλά πάλι ποιος μπορεί να αντισταθεί στο να είναι μάρτυρας στη σκηνή γέννησης του πιο αγαπημένου κακού στην ιστορία του κινηματογράφου? Μπορεί λοιπόν το Revenge Of The Sith να μην είναι μια σπουδαία ή ιδιαιτέρως καλή ταινία, ως η ολοκλήρωση όμως του μύθου του Πολέμου των Αστρων είναι σίγουρα σημαντική. Ασχετα που επιστρέφοντας από το σινεμά θα βάλετε να δείτε στο video την ταινία του 1977, ξεχνώντας αυτή που μόλις είδατε στο σινεμά. Βλέπετε οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται"

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 20-05-2005  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.