Inside Deep Throat

Μέσα Στο Βαθύ Λαρύγγι

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Fenton Bailey & Randy Barbato

Πρωταγωνιστούν: Linda Lovelace, Gerard Damiano, David Winters, Gore Vidal, Norman Mailer

Κριτική: Δημήτρης Ρόρρης

Το «Βαθύ Λαρύγγι» είναι μια από τις πιο cult και πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών. Με κόστος παραγωγής 25 χιλιάδες δολάρια συγκέντρωσε έσοδα 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ήταν η πρώτη ταινία πορνό που κατάφερε να προβληθεί σε mainstream αίθουσες κερδίζοντας και ένα ευρύ γυναικείο κοινό (μεταξύ του οποίου και την Jackie Kennedy). Έγινε αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η ειδική επιτροπή ηθών που εκείνη την περίοδο διερευνούσε το κατά πόσο διαφθείρεται η κοινωνία από το πορνό. Αν και η επιτροπή κατέληξε σε αθωωτικά συμπεράσματα, οι πιέσεις από τη συντηρητική πτέρυγα με τη συνδρομή της εκκλησίας απαγόρευσαν τελικά τις «βρώμικες» ταινίες. Το «Βαθύ Λαρύγγι» βρέθηκε στο στόχαστρο της ηθικοπλαστικής καμπάνιας της κυβέρνησης - με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι εισπράξεις της ταινίας σε νέα ύψη-ρεκόρ. Τι κι αν ο δικαστής τελικά αποφάσισε να «κόψει αυτό το λαρύγγι», προς απογοήτευση του πολυπληθούς κοινού που έκανε ουρές για να το δει στις αίθουσες; Η μαφία κατάφερε να διακινεί την ταινία μέσα από άλλα κανάλια φουντώνοντας το μύθο της αλλά και τα έσοδά της.

Το ντοκιμαντέρ παραγωγής του καναλιού ΗΒΟ, δε στέκεται μόνο σε πληροφορίες του στυλ «πως γυρίστηκε η ταινία» ή «προσωπικές λεπτομέρειες των ηρώων» αλλά προσπαθεί - επιτυχώς κατά τη γνώμη μας - να διεισδύσει στην αμερικάνικη κοινωνία του Α70 και να αναλύσει τους παράγοντες που οδήγησαν στην αναπάντεχη επιτυχία της ταινίας, αλλά και τις κοινωνικές επιδράσεις που επέφερε. Μέσα από αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις των συντελεστών της ταινίας αλλά και ειδικών και συγγραφέων που δεν είχαν εμπλακεί τότε - όπως οι John Waters και Gore Vidal - παρουσιάζονται οι ειδικές εκείνες συνθήκες που έκαναν το «Βαθύ Λαρύγγι» ταινία-ορόσημο της διεθνούς παραγωγής. Το "Inside Deep Throat" παρακολουθείται ευχάριστα χωρίς να κουράζει χάρις στους γρήγορους ρυθμούς και το εντυπωσιακό για ντοκιμαντέρ μοντάζ. Παρουσιάζει πολλές πληροφορίες γύρω από το περιβάλλον της ταινίας και κατορθώνει να προβληματίσει πάνω στα θέματα που θίγει.

Το φιλμ αποτελεί αφορμή για προβληματισμό, μιας και κανένας από τους συντελεστές της ταινίας δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την τεράστια επιτυχία της ταινίας: ο πρωταγωνιστής Harry Reems αφού πληρώθηκε μόνο $250 για τη συμμετοχή του στην ταινία, καταδικάστηκε κιόλας σε 5ετή φυλάκιση για αυτή του τη συμμετοχή, ενώ η Linda Lovelace δεν είχε καμία επιτυχία στη μετέπειτα πορεία της. Αφού κατέληξε να δουλεύει ακόμα και ως καθαρίστρια κτιρίων, σκοτώθηκε σε ηλικία 52 ετών σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Το ντοκιμαντέρ αφήνει πολλά ερωτήματα ανοιχτά: Πόσο έχει αλλάξει η Αμερική του 1970 όταν ακόμη ισχύουν οι ίδιοι νόμοι που απαγόρευσαν την ταινία; Γιατί οι φεμινίστριες της εποχής εκείνης συνέχισαν μια «άτυπη λογοκρισία» στο έργο όταν η ίδια η κυβέρνηση είχε πλέον αποτραβηχτεί; Πόσο αποενοχοποιημένοι αλλά και ενημερωμένοι είμαστε σήμερα για το σεξ; Ο ίδιος ο εισαγγελέας πάντως που εκδίκασε τότε την υπόθεση δήλωσε ότι στο τέλος της δίκης είχε μάθει πολλά γύρω από το σεξ - το ίδιο και ο δικαστής.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-05-2005  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.