Robots

Robots

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Chris Wedge

Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Halle Berry, Robin Williams, Mel Brooks, Greg Kinnear

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Τα ρομπότ από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν αντιμετωπίστηκαν ως μια ελπίδα για την διευκόλυνση της ζωής των ανθρώπων. Πως θα ήταν όμως ένας κόσμος φτιαγμένος αποκλειστικά από ρομπότ, χωρίς ούτε έναν άνθρωπο στον ορίζοντα; Σε μια τέτοια πολιτεία καταφτάνει μετά από ενθάρρυνση του πατέρα του, ο Rodney Copperbottom ένα πολυμήχανο ρομπότ που έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Θέλει να γνωρίζει τον μεγάλο εφευρέτη Big Weld που όμως μοιάζει να έχει χάσει το δρόμο του, παγιδευμένος στα σχέδια του δολοπλόκου Ratchet. Φτάνοντας όμως στην πόλη συναντά τον Fender ένα ιδιότυπο ξεναγό στην χαώδη μεγαλούπολη. Μια φιλική σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ τους καθώς τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του Fender έχουν την τάση να πέφτουν από το μηχανικό του κορμί και ο Rodney έχει τον τρόπο να τα βάζει στη θέση τους. Σύντομα όμως ο Rodney θα γνωρίσει και το ρομποτικό έρωτα στο πρόσωπο της τσαχπίνας Cappy.

Το 2002 ο Chris Wedge και ο Carlos Saldanha μας πήγαν πίσω στο χρόνο, στην εποχή των παγετώνων (Ice Age). Αυτή τη φορά μας μεταφέρουν σε ένα φανταστικό μέλλον γεμάτο ρομπότ κάθε είδους, χρώματος και μεγέθους. Σίγουρα δεν είναι δημιούργημα της τύχης, ο εντυπωσιακός τρόπος που παρουσιάζεται η τεράστια πολιτεία και τα χιλιάδες ρομπότ, θυμίζοντας μια πιο εύθυμη εκδοχή της Μητρόπολης του Φριτζ Λανγκ. Για το σχεδιασμό αυτής της οπτικής πανδαισίας οι σχεδιαστές άντλησαν και συνδύασαν με επιτυχία ιδέες από μάντρες ηλεκτρονικών ειδών, εργοστάσια, μαγαζιά με μεταχειρισμένα είδη, αλλά και από την κουζίνα του σπιτιού τους.

Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως σε αντίθεση με τη καινοτομία στο χώρο της σχεδίασης, το σενάριο του Robots κινείται σε mainstream μονοπάτια χωρίς να διαθέτει κάτι το διαφορετικό στην εξέλιξή του (όπως έκαναν για παράδειγμα το Ice Age, το Shrek ή το Incredibles). Παρά την αδυναμία αυτή, δεν νοιώσαμε ούτε λεπτό την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μακριά από την οθόνη, μένοντας καθηλωμένοι μπροστά στο μεταλλικό μικρόκοσμο που ξεπερνά ότι αντίστοιχο έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειώσουμε πως μεταξύ άλλων τις φωνές των ρομπότ έχουν δανείσει (στην αγγλόφωνη εκδοχή της ταινίας) οι Ewan McGregor, Halle Berry, Robin Williams, Stanley Tucci και ο Paul Giamatti

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-04-2005  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.