Downfall

Η Πτώση

Βιογραφία  |  Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 154'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel

Πρωταγωνιστούν: Bruno Ganz, Juliane Kohler, Thomas Kretschmann, Ulrich Matthes, Heino Ferch

Κριτική: Φαίδρα Βόκαλη

Βερολίνο, Απρίλιος του 1945. Μια αυτοκρατορία λίγο πριν την οριστική πτώση, ένας λαός που «αυτοκτονεί» στο πεδίο της μάχης, άνθρωποι στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου. Ή αλλιώς, ο Χίτλερ, ο Γκέμπελς και τα άλλα ΑπαιδιάΑ ήταν άνθρωποι- με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η ταινία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες του ναζιστικού κράτους, την πεισματική άρνηση του Χίτλερ να παραδώσει την πόλη του Βερολίνου, την παράνοια και τη φρίκη του τέλους μιας εποχής παραλογισμού και κτηνωδίας. Οι «πρωταγωνιστές» του αποτρόπαιου ΓΑ Ράιχ παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου σαν άνθρωποι και όχι σαν ανθρωπόμορφα τέρατα. Ο Χίτλερ, η γραμματέας του, η Εύα Μπράουν, οι Γκέμπελς και οι λοιποί συνένοχοι περνούν τις τελευταίες τους στιγμές στο αρχηγικό καταφύγιο.

Η τελευταία ταινία του Oliver Hirschbiegel (Το Πείραμα) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, πολύ πριν την προβολή της. Όσο ναΑ ναι, μια ταινία για τον άνθρωπο Χίτλερ, από ένα Γερμανό σκηνοθέτη, σε μια χώρα που ο ναζισμός είναι ακόμη ανοιχτή πληγή, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια de facto πρόκληση. Παρόλη τη δυσκολία ωστόσο του εγχειρήματος, ο Hirschbiegel κατάφερε να φτιάξει μια εκπληκτική ταινία, που καθηλώνει το θεατή για 150 λεπτά. Η σχεδόν ντοκυμαντεριστικη απεικόνιση του Βερολίνου που πολιορκείται ανελέητα, της ηγεσίας που καταρρέει και παραφρονεί, των κατοίκων που στέλνονται σαν πρόβατα για σφαγή δίνουν στο φιλμ μια δυναμική που είχαμε καιρό να δούμε στη μεγάλη οθόνη. Επί δυόμισι ώρες γινόμαστε μάρτυρες της φρίκης ενός πολέμου που γύρισε μπούμερανγκ στους υποκινητές του. Η αδιαλλαξία των στρατηγών, ο βομβαρδισμός της πόλης, η αυτοκτονία του Χίτλερ παρουσιάζονται μέσα από θραύσματα που δημιουργούν μια αδιάσπαστη ενότητα.

Η ανθρώπινη διάσταση που δίνεται στους ναζιστές σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το αποτρόπαιο των εγκλημάτων τους και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ταινίας. Βέβαια, ο Hirschbiegel έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα έχοντας στη διάθεση του ένα εξαιρετικό καστ, με επικεφαλής τον Bruno Ganz στο ρόλο του Χίτλερ. Με μια ανατριχιαστική ερμηνεία (ανάμεσα στις καλύτερες όλων των εποχών), μελετημένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, ο Χίτλερ του Ganz μοιάζει σα να βγήκε από τις σελίδες της ιστορίας, διαθέτοντας παράνοια όσο και ανθρωπιά. Εξίσου καλή αποδεικνύεται και η Juliane Cohler στο ρόλο της ευφρόσυνης Εύα Μπράουν. Ο Hirschbiegel διάλεξε ένα επικίνδυνο μονοπάτι και κατόρθωσε όχι μόνο να βγει αλώβητος αλλά και να θριαμβεύσει. Επιτέλους, μια ταινία για ένα θέμα ταμπού, μια ταινία με λόγο ύπαρξης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-03-2005  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.