Clean

Καθαρή

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 111'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Olivier Assayas

Πρωταγωνιστούν: Maggie Cheung, Nick Nolte, Beatrice Dalle, Don McKellar, Jeanne Balibar

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

To Clean μπορεί να θεωρηθεί φιλμ-υπόδειγμα του παγκοσμιοποιημένου κινηματογράφου, παιδί της πρόσφατης μοδάτης έννοιας του diversity. Γυρισμένο σε Οντάριο, Παρίσι, Λονδίνο και Σαν Φρανσίσκο, με μια πρωταγωνίστρια που συνδιαλέγεται με φυσικότητα σε αγγλικά, γαλλικά και καντονέζικα, πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτό το φιλμ, αν όχι διαπολιτισμικό; Πρόκειται για την ιστορία μιας ηρωινομανούς, που χάνει τον ημιδιάσημο ροκ σταρ σύζυγό της λόγω overdose και αναγκάζεται να περάσει έξι μήνες στη φυλακή. Βγαίνοντας, διαπιστώνει πως πρέπει να αλλάξει ζωή, ειδικά αν θέλει να εξομαλύνει τη σχέση της με τον εξάχρονο γιο της, ο οποίος ζει μέχρι τότε με τους παππούδες του. Για το λόγο αυτό μετακομίζει στο Παρίσι και προσπαθεί να ξεκινήσει απΑ την αρχή.

Ο Olivier Assayas έγραψε εξαρχής την ταινία έχοντας στο μυαλό του τη Maggie Cheung και δεν είναι παράξενο που η ίδια αναλαμβάνει όλο το βάρος του φιλμ στους ώμους της. Μεταφέρεται από χώρα σε χώρα, από δουλειά σε δουλειά και από γλώσσα σε γλώσσα με μια απίστευτη διαφάνεια και προσαρμοστικότητα. Η Εmily είναι μια άπατρις με δέρμα χαμαιλέοντα. Ο αγώνας της με τις συντριπτικές αλλαγές στη ζωή της είναι εξίσου δύσκολος με τον αγώνα της να κρατηθεί «καθαρή».

Η εκπληκτική ωστόσο Maggie Cheung δεν καταφέρνει από μόνη της να κάνει το θαύμα. Η ταινία μοιάζει να βουλιάζει κάτω από το βάρος της αδέξιας αφήγησης και το παιχνίδι με το θεατή χάνεται στα σημεία. Ενώ υπάρχουν εξαιρετικά στοιχεία σΑ αυτό το φιλμ, όπως η μουσική του Tricky, του Brian Eno και του Roback των Μazzy Star ή η απουσία μελοδραματισμών και υπερβολών, δυστυχώς κάπου χάνεται η εγρήγορση και μειώνεται το ενδιαφέρον. Μείναμε με την αίσθηση ότι ο Assayas προσπάθησε να κλέψει κάτι από τη δόξα των σκηνοθετών της Nouvelle Vague, που ακολουθούσαν τους πρωταγωνιστές τους στις περιπλανήσεις τους στη γαλλική πρωτεύουσα. Ενώ όμως στις παλιές κόπιες η μαγεία περίσσευε, στο Clean κάτι φαίνεται να μη λειτουργεί σωστά. Όπως τα γλυκά που φτιάχνουμε με τη συνταγή της γιαγιάς: ακολουθούμε πιστά τη συνταγή, προσέχουμε τη δοσολογία, αλλά ποτέ δεν καταφέρνουμε να τα κάνουμε τόσο νόστιμα όσο εκείνη!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-02-2005  |  Διανομή: PCV  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.