The Woodsman

The Woodsman

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Nicole Kassell

Πρωταγωνιστούν: Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, Benjamin Bratt, Mos Def, David Alan Grier

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Ύστερα από δώδεκα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της ασέλγειας εις βάρος ανήλικων κοριτσιών, ο Walter αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Διαλέγει μία μικρή κωμόπολη και ξεκινά την ζωή του από την αρχή. Βρίσκει δουλειά στο τοπικό πριονιστήριο, συμβουλεύεται τακτικά τον ψυχαναλυτή του και δέχεται στωικά τις καθημερινές επισκέψεις της αστυνομίας. Μέρα με την μέρα προσαρμόζεται στην νέα πραγματικότητα. Η σχέση του όμως με την ασυμβίβαστη Vickie και το ασυνήθιστα χαμηλό προφίλ του, ανασύρουν στην επιφάνεια το μυστικό του. Με το στίγμα της ανωμαλίας να τον ακολουθεί για άλλη μία φορά και το προαύλιο του σχολείου ακριβώς απέναντι από το διαμέρισμά του, ο Walter δύσκολα θα κρατήσει καταπιεσμένες τις αναμνήσεις του. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι που τον αντικρίζουν με φρίκη, κρύβουν και εκείνοι τα δικά τους τέρατα κάτω από το κρεβάτι.

Το θέμα της παιδεραστίας ανήκει στην λιγότερο ΑαξιοποιημένηΑ κινηματογραφική θεματολογία. Πράγμα κατανοητό, αφού ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να εκθέσει τον σκηνοθέτη πολύ περισσότερο από το επιθυμητό. Έντιμα και με θάρρος, η νεαρή Nicole Kassell επιχειρεί να αγγίξει το θέμα στην ουσία του. Να τοποθετήσει το ΑτέραςΑ στην καρδιά της ιστορίας και να το αναγάγει σε ήρωα- τραγικό μεν, σίγουρα όμως ήρωα. Προτείνοντας ένα παράτολμο παιχνίδι ηθικής, αναζητά τους αληθινούς καλούς και κακούς μίας ιστορίας που θα μπορούσε να σταθεί μονάχα κινηματογραφικά: ο Walter πράγματι ερεθίζεται από την επαφή με μικρά κορίτσια. Δεν τον βλέπουμε ποτέ όμως να τα βλάπτει. Τα παρακολουθεί, αλλά μετά βίας τα αγγίζει. Όπως το μικρό κορίτσι στο πάρκο, που παρακολουθεί τα πουλιά, γιατί "το ξέρουν και τους αρέσει". Οι συνάδελφοί του όμως, ο καχύποπτος αστυνομικός και, φυσικά, ο Candy παίρνουν τον ρόλο των πραγματικών κακών.

Με σεκάνς που παραπέμπουν έξυπνα στο "Don't look now" του Roeg και με το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας να επανέρχεται ως το βασικό μοτίβο, η Kassell αναζητά τον πραγματικό λύκο. Το φιζίκ του Bacon, ταυτόχρονα μελαγχολικό αλλά και μια δόση διεστραμμένο, υποστηρίζει στο έπακρο το εγχείρημά της. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν ικανοποιεί. Όχι μόνο επειδή η αντισυμβατική προσέγγιση εγκλωβίζεται σε σεναριακές συμβάσεις (ο κακός αστυνόμος, το μοναδικό εύκαιρο διαμέρισμα απέναντι από το σχολείο, ο επικίνδυνος κακοποιός που εντοπίζεται από τον μοναδικό αναξιόπιστο ήρωα). Κυρίως επειδή μερικές φορές το νόμισμα δεν έχει δύο όψεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-01-2005  |  Διανομή: Playtime  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.