Ray

Ray

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 154'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Taylor Hackford

Πρωταγωνιστούν: Jamie Foxx, Regina King, Kerry Washington, Richard Schiff, Aunjanue Ellis

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Charles Robinson γνωστός στο ευρύ κοινό ως Ray Charles, ήταν μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία στο χώρο της διεθνούς μουσικής σκηνής. Παρά την απώλεια της όρασής του σε ηλικία επτά ετών, διέγραψε μια ζηλευτή πορεία ως τραγουδιστής, πιανίστας και συνθέτης. Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλεται η άνθιση της μαύρης μουσικής σκηνής, αφού πρώτος συνδύασε με τολμηρό τρόπο στα τραγούδια του στοιχεία blues, jazz, country και gospel. Ήταν από τους πρώτους που προσπάθησε για την κατάργηση τον διαχωρισμό των λευκών και των μαύρων στα ακροατήρια των δημοσίων θεαμάτων. Εκτός όμως από τη μουσική του ιδιοφυΐα, ο Ray Charles έζησε μια ζωή γεμάτη και πολυτάραχη, χωρίς ποτέ η αναπηρία του να αποτελέσει εμπόδιο σε ότι και αν αποφάσιζε να κάνει.

Η ταινία του Taylor Hackford παρουσιάζει την πραγματική ιστορία του Ray Charles, προσπαθώντας να μείνει πιστή στα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του. Αλλωστε ο ίδιος ο μουσικός είχε ενεργό ρόλο στην παραγωγή της ταινίας μέχρι το θάνατό του το 2004. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ray πέρασε από προσωπική οντισιόν τον Jamie Foxx, επιμελήθηκε το soundtrack και πρόλαβε να πάρει μια γεύση από την ταινία χάρη στο σύστημα audio description. Χρησιμοποιώντας συχνά flash back στην τραυματική παιδική ηλικία του ήρωα, ο Hackford προσπαθεί να αποδώσει την προσωπικότητα ενός μουσικού που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ακούγοντας τα τραγούδια του. Έτσι μαθαίνουμε για το δύσκολο ξεκίνημά του στο Seattle, το γάμο του και τις εξωσυζυγικές του αμαρτίες (απέκτησε συνολικά 12 παιδία), την εκμετάλλευση που υπέστη στην αρχή της καριέρας του, τις δύσκολες συμφωνίες του με τις δισκογραφικές εταιρίες και την -πετυχημένη- μάχη που έδωσε με τα ναρκωτικά. Η πληθώρα γεγονότων και καταστάσεων, γεμίζει τα 154 λεπτά της ταινίας που υπό άλλες συνθήκες θα φαίνονταν υπερβολικά.

Όμως το στοιχείο που σημαδεύει το φιλμ και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο είναι η εκπληκτική ερμηνεία του Jamie Foxx στον ομότιτλο ρόλο. Ξεπερνώντας τις ανούσιες επιλογές ρόλων του παρελθόντος, δικαιούται τον τίτλο «αποκάλυψη της σαιζόν», ενώ έχει ήδη βραβευτεί με τη Χρυσή Σφαίρα πρώτου ανδρικού ρόλου (για το Ray) καθώς και δύο υποψηφιότητες για Oscar πρώτου και δεύτερου ανδρικού ρόλου (για το Ray και το Collateral αντίστοιχα). Ο Foxx μπαίνει στο πετσί του χαρακτήρα έχοντας τον μελετήσει σε βάθος, ενώ η ομοιότητα της εξωτερικής εμφάνισης και της φωνής του είναι εντυπωσιακή. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί τον ορισμό της φράσης «οσκαρική» ταινία, αφού η νευρώδης προσωπικότητα του Ray Charles ξεδιπλώνεται με επιτυχία μπροστά στα μάτια του θεατή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-01-2005  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.