Pollock

Πόλοκ, Ο Ασυμβίβαστος

Παραγωγή: 2000  |  Διάρκεια 117'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ed Harris

Πρωταγωνιστούν: Ed Harris, Marcia Gay Harden, Amy Madigan, Jennifer Connelly, Bud Cort

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Jackson Pollock είναι ένας σπουδαίος Αμερικανός ζωγράφος, ηγέτης του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Εάν δεν τον γνωρίζετε, μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι. Είναι από τους καλλιτέχνες εκείνους που η σπουδαιότητα της δουλειάς τους αναγνωρίστηκε στο τέλος της ζωής τους και κυρίως μετά το θάνατό τους και επηρέασε τις επόμενες γενιές. Ο Pollock χρησιμοποιούσε μια μοναδική τεχνική πετώντας και πιτσιλώντας από το πινέλο του, στον καμβά, ίχνη χρώματος. Πέρα από το ενδιαφέρον αποτέλεσμα της τεχνικής αυτής, κατάφερνε να μεταμορφώσει την όλη διαδικασία της δημιουργίας σε παράσταση. Πίσω όμως από αυτό το μοναδικό ταλέντο κρυβόταν ένας άνθρωπος με μεγάλα προβλήματα, όπως ο αλκοολισμός. Δίπλα του στάθηκε η σύζυγός του Lee Krasner, που και εκείνη ήταν μια από τις εκπροσώπους του κινήματος της μοντέρνας τέχνης.

Η ταινία είναι ένα προσωπικό project του Ed Harris που έβαλε στόχο να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ζωή του παρεξηγημένου - ακόμη και σήμερα - καλλιτέχνη. Πέρα από την συμμέτοχή του στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ίδιος βρίσκεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη χρησιμοποιώντας μεστή και στρωτή αφήγηση. Η ταινία βασίστηκε στη βιογραφία του Pollock με τίτλο Jackson Pollock: An American Saga, των Steven Naifeh και Gregory White Smith, και έλαβε θετικότατες κριτικές. Αποκορύφωμα ήταν η πρόταση για δύο Oscar, (Ed Harris & Marcia Gay Harden) και η - για πολλούς πανάξια - νίκη έκπληξη της Marcia Gay Harden στην κατηγορία βΑ γυναικείου ρόλου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-11-2001  |  Διανομή: Ama Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.