National Treasure

Στα Ίχνη Του Χαμένου Θησαυρού

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 145'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jon Turteltaub

Πρωταγωνιστούν: Nicolas Cage, Diane Kruger, Harvey Keitel, Sean Bean, Justin Bartha

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Ben Gates είναι απόγονος μιας παλιάς οικογένειας, που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με μια ιστορία που χάνεται στο παρελθόν. Στο πέρασμα του χρόνου ένας αμύθητος θησαυρός έχει συγκεντρωθεί σταδιακά αλλάζοντας χέρια σε διάφορες άκρες του κόσμου. Ο θησαυρός αυτός έχει καταλήξει στην Αμερική και κρύφτηκε από τους ιδρυτές του κράτους στα τέλη του 18ου αιώνα, ως υποθήκη για τις δύσκολες στιγμές του Έθνους. Για τον εντοπισμό του από τις μελλοντικές γενιές, δημιουργήθηκε ένα πλήθος από σημάδια και γρίφους που όμως ξεχάστηκαν με τα χρόνια. Ξεκινώντας από μια αφήγηση του παππού του ο Ben θα αρχίσει την αναζήτηση του θησαυρού αποφασισμένος να τα καταφέρει, ακόμα και αν χρειαστεί να κλέψει την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Ο παραγωγός Jerry Bruckheimer έχει βρει τη συνταγή για χορταστικές περιπέτειες. Αυτή τη φορά όμως συνθέτει μια ταινία με λιγότερα εφέ και περισσότερο μυαλό. Η αλήθεια είναι πως είχαμε αρκετό καιρό να δούμε εκπρόσωπο αυτού του κινηματογραφικού είδους, όμως το timing είναι άψογο. Βρισκόμαστε πλέον σε εποχές όπου οι θεωρίες συνωμοσίας πουλάνε και όπως είναι φυσικό το Hollywood δεν θα άφηνε την συγκυρία ανεκμετάλλευτη. Αρχικά διαφημίστηκε ως μια σύγχρονη εκδοχή του Indiana Jones, όμως το τελικό αποτέλεσμα πάσχει στη σύγκριση με την κλασσική τριλογία του Spielberg. Παρόλα αυτά το National Treasure αποτελεί μια φρέσκια και χορταστική περιπέτεια.

Ο σκηνοθέτης Jon Turteltaub, χωρίς ιδιαίτερη προϋπηρεσία στο είδος, καταφέρνει να δώσει δυόμισι ώρες φιλμικής έντασης με αμείωτο ρυθμό. Σε αυτό βασικό ρόλο παίζει ο προσεκτικός χειρισμός των «ουδέτερων» σκηνών (π.χ. για το οικογενειακό παρελθόν του ήρωα καθώς και το αναπτυσσόμενο φλερτ), χωρίς αυτές να ξεφεύγουν χρονικά. Ο Nicolas Cage δεν είναι ο τυπικός «action hero» και δεν μοιάζει στον τυχοδιώκτη Indy, όμως τα καταφέρνει άψογα στο ρόλο του διανοούμενου Ben Gates. Η διαδοχή των «στοιχείων» και η επίλυση των γρίφων στο δρόμο για την ανεύρεση του θησαυρού είναι σίγουρα προσεγμένη και αποτελεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δράσης. Όμως στο σημείο αυτό κρύβεται και η αδυναμία της ταινίας που συνδέει όλη της την εξέλιξη με σημαντικά γεγονότα και τοποθεσίες της πρόσφατης Αμερικανικής ιστορίας καθιστώντας δύσκολη την ταύτιση του διεθνούς κοινού. Ετοιμαστείτε λοιπόν να αφήσετε τα αντι-αμερικανικά σας αντανακλαστικά σπίτι και να χαρείτε την πιο χορταστική περιπέτεια των τελευταίων μηνών.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-01-2005  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.