Sideways

Πλαγίως

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 123'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Πρωταγωνιστούν: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Sandra Oh, Virginia Madsen, Marylouise Burke

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Miles είναι χωρισμένος και ειδικός στο κρασί. Ο Jack είναι άνεργος ηθοποιός που βρίσκεται λίγο πριν το γάμο. Οι δύο φίλοι θα κάνουν ένα ταξίδι στους αμπελώνες της Santa Ines την τελευταία εβδομάδα πριν το γάμο του Jack. Όλα μοιάζουν προγραμματισμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, όμως υπάρχει μια μικρή διάσταση" προτεραιοτήτων. Ο Miles έχει το μυαλό του στο κρασί και ο Jack στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα όμως και δύο φίλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ανασφάλειες και τα πάθη τους. Ο Jack θα παθιαστεί με μια σερβιτόρα σε βαθμό να απειλεί να ακυρώσει το γάμο του, ενώ ο Miles θα προσπαθήσει να βρει το κουράγιο να δείξει τα αισθήματά του σε μια παλιά γνωστή του, επίσης ειδικό στο κρασί. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι ήρωες θα έρθουν πιο κοντά και θα καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους, αναθεωρώντας τη στάση τους στη ζωή.

Υπάρχουν νέοι σκηνοθέτες που από νωρίς στην καριέρα τους δημιουργούν ταινίες που ξεχωρίζουν από κοινό και κριτικούς. Οι σκηνοθέτες αυτοί μετά τις 1-2 πρώτες τους ταινίες, κατακτούν ένα επίπεδο ωριμότητας που άλλοι δημιουργοί επιζητούν για χρόνια. Μπορεί το όνομά τους να μην έχει προλάβει να γίνει διάσημο, όμως πάρα πολλοί γνωρίζουν τις ταινίες τους. Μια περίπτωση τέτοιου σκηνοθέτη είναι ο -Ελληνοαμερικάνος- Alexander Payne. Μετά την πρώτη του ταινία με τίτλο Citizen Ruth κέρδισε την προσοχή του Hollywood και επέστρεψε με το Election το 1999 κερδίζοντας πολλά βραβεία και μια υποψηφιότητα για Oscar. Το τρίτο «χτύπημα» είχε τον τίτλο About Schmidt, φέρνοντας την σφραγίδα του Jack Nicholson στον πρώτο ρόλο. Η ταινία κέρδισε το κοινό, τους κριτικούς και δύο χρυσές σφαίρες (μεταξύ άλλων βραβείων) το 2002.

Το Sideways είναι μια γλυκιά κωμωδία βασισμένη περισσότερο στο λόγο, και λιγότερο στις καταστάσεις. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως θέτει με εύστοχο τρόπο διαχρονικούς προβληματισμούς για τη φιλία, τη μοναξιά, το γάμο και το χωρισμό. Ο Paul Giamatti έχει πάρει φόρα μετά το περσινό του ξεπέταγμα στο American Splendor και απέναντί του έχει τον «τηλεοπτικό» Thomas Haden Church που φαίνεται να ταυτίζεται με το ρόλο του άνεργου ηθοποιού. Η ταινία έχει ήδη προταθεί για 7 χρυσές σφαίρες, μαζεύει διακρίσεις από όλες τις ενώσεις κριτικών των ΗΠΑ. Ο δρόμος για τις υποψηφιότητες των Oscar μοιάζει ορθάνοιχτος. Και αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, το Sideways είναι μια σκεπτόμενη κωμωδία που της ανήκει δικαιωματικά μια θέση στο top3 των ταινιών της σαιζόν 2004-2005.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-01-2005  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.