I Heart Huckabees

Το Νόημα Της Ζωής Και Πως Να Το Χάσετε

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 106'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David O. Russell

Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Naomi Watts, Mark Wahlberg, Dustin Hoffman, Lily Tomlin

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Ο Albert Markovski είναι ένα ανήσυχος οικολόγος - ποιητής που προσπαθεί να σώσει ένα βράχο από την καταστροφή. Μια σειρά από συμπτώσεων -με κυριότερη την συνεχή συνάντησή του με ένα μαύρο πορτιέρη - τoν ωθεί να ζητήσει βοήθεια από ένα ζευγάρι «υπαρξιακών detectives» προκειμένου να δώσει απάντηση σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που τον αφορούν. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ένα πυροσβέστη -επίσης πελάτη των detective- που μετά από την 11/9 θέλει ο κόσμος να πάψει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας Huckabees που ενδιαφέρεται μόνο για την επαγγελματική του ανέλιξη, ένα μοντέλο που κουράστηκε πλέον να είναι όμορφο και μια γαλλίδα φιλόσοφο που έχει μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για το δημιουργό του «Three Kings» David O. Russell, να επανέλθει με μια νέα ταινία, που έχει όμως τελείως διαφορετικό στυλ από τις προηγούμενες δουλειές του. Θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς ως μια «κωμωδία υπαρξιακών αναζητήσεων». Το I Heart Huckabees διαπνέεται από ένα ιδιότυπο χιούμορ και ενώ στο πρώτο μέρος τα γεγονότα και οι καταστάσεις λειτουργούν κατά τρόπο προπαρασκευαστικό για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, το δεύτερο μισό αποδεικνύεται εξαιρετικά αστείο - αρκεί κανείς να έχει μπει στο πνεύμα της ταινίας. Φιλοσοφικές μάχες σχετικά με το νόημα της ζωής ή τη ματαιότητα των πάντων, το σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ όλων των ανθρώπων και την ατομικότητα βρίσκονται εδώ πίσω από ένα λεπτό πέπλο σκωπτικής -και ίσως φαρσικής- διάθεσης.

Μάλλον βρισκόμαστε στην ίδια «φιλμική γειτονιά» με το σουρεαλιστικό σύμπαν του Charlie Caufman και τους χαρακτήρες των αδελφών Coen. Στο I Heart Huckabees ο σκηνοθέτης έχει την τύχη να έχει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς στην ταινία: τον Jason Schwartzman -που ξεχώρισε από την ερμηνεία του στο Rushmore- και Dustin Hoffman και Lily Tomlin μαζί με τoυς Jude Law και Mark Wahlberg, τη Naomi Watts και την εκπληκτική Isabelle Huppert. Προσθέτοντας όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι άξιο απορίας γιατί κανείς πρόκειται να αγαπήσει το Huckabees και ταυτόχρονα ίσως να απαντήσει και στο ερώτημα «πώς γίνεται να μην είμαι ο εαυτός μου;»

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-01-2005  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.