Zelary

Έρωτας Στο Ζέλαρι

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 150'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ondrej Trojan

Πρωταγωνιστούν: Anna Geislerova, Gyφrgy Cserhalmi, Trude Ackermann, Jaroslava Adamova, Tomas Zatecka

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Στην Τσεχοσλοβακία του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η νεαρή Ελίσκα βοηθά ως νοσοκόμα τους αντιστασιακούς. Όταν, ο ένας μετά τον άλλον, οι σύντροφοί της αρχίσουν να εντοπίζονται από τις αρχές, η Ελίσκα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τον εραστή της και με νέα ταυτότητα να ακολουθήσει έναν ασθενή της στο ορεινό χωριό του Ζέλαρι. Μακριά από τις συνήθειες αλλά και τις απειλές της περασμένης της ζωής, καλείται να προσαρμοστεί στα ήθη και τις αξίες μίας κοινωνίας αποκομμένης από την πραγματικότητα. Η καθοριστική παρουσία του ιερέα, η καχυποψία των κατοίκων και ο σιωπηρός έρωτας του ασθενή που την συστήνει ως σύζυγό του θα την αναγκάσουν να περάσει από την προσποίηση στην ουσία του νέου της ρόλου. Οι νέοι δεσμοί που καλείται να συσφίξει θα φανούν καθοριστικοί όταν πια η ταυτότητά της πάψει να μείνει κρυφή, ακόμα και σε αυτή την ξεχασμένη γωνιά.

Χαμηλών τόνων, διακριτικό και δίχως επικές διαθέσεις, ο «Έρωτας στο Ζέλαρυ» μπορεί να μην προσφέρει κάτι το απολύτως απαραίτητο ή μοναδικό στο φιλμικό ψηφιδωτό του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τα καταφέρνει ωστόσο περίφημα, κυρίως επειδή έχει συνείδηση των ορίων του. Υιοθετώντας αρχικά το αδρό πλαίσιο ενός κατασκοπευτικού film noir, το εγκαταλείπει σύντομα και περίτεχνα, για να επικεντρωθεί στην ψυχαναλυτική παρατήρηση μίας ομάδας χαρακτήρων. Οι ίδιες οι σεναριακές συνθήκες αλλά και ο δεδομένος, περιχαρακωμένος τόπος ενός μικρού, απολίτιστου χωριού, επιτρέπει στους ήρωες να αναδειχθούν. Και το καταφέρνουν εξαιρετικά, ακόμα κι αν δεν αναδεικνύουν κάτι το αξιομνημόνευτο. Οι ερμηνείες δεν ξεφεύγουν ποτέ χαμηλότερα από το επαρκές ή υψηλότερα από το συμπαθές, ξαφνιάζουν ωστόσο, αφού προοδευτικά πείθουν για την πραγματικότητα που υποστηρίζουν και ενισχύουν με αξιοπρέπεια την επιδιωκόμενη κλιμάκωση. Οι σιωπές, τα βλέμματα και η δύναμη του φυσικού τοπίου ολοκληρώνουν την προσπάθεια του Ondrej Trojan να αναδείξει το υπεράνθρωπο μέσα από μίας αληθινή ιστορία ανθρωπίνων διαστάσεων.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 31-12-2004  |  Διανομή: Ama Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.