Shark Tale

Καρχαριομάχος

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Rob Letterman & Bibo Bergeron & Vicky Jenson

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Robert De Niro, Jack Black, Angelina Jolie, Renee Zellweger

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Oscar είναι μια μαρίδα που ζει με το όνειρο να πιάσει την καλή και να ζήσει τη dolce vita. Μέχρι να το καταφέρει αυτό εργάζεται στο πλυντήριο φαλαινών του Sykes. Παράλληλα βάζει στοιχήματα στις κούρσες ιππόκαμπων -τα οποία χάνει- καταλήγοντας να χρωστά στο αφεντικό του. Την ίδια στιγμή η πολιτεία του βυθού ζει με τον φόβο της μαφίας των καρχαριών, με επικεφαλή τον Don Lino. Εκείνος όμως έχει τα δικά του προβλήματα, αφού ο γιος του ο Lenny δεν είναι σκληρός όπως ο αδελφός του. Ο Oscar θα γίνει ξαφνικά ήρωας όταν όλοι θα νομίσουν ότι σκότωσε τον σκληρό γιο του Don Lino ενώ στην πραγματικότητα εκείνος έχει εξοντωθεί από μια τεράστια άγκυρα.

Το animation αποτελεί τη νέα παγκοσμιοποιημένη κινηματογραφική γλώσσα, έχοντας απήχηση σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως φυλής και γλώσσας. Το Shark Tale αποτελεί τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα ταινιών animation που απευθύνονται σε ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή τη φορά πεδίο δημιουργικής έμπνευσης των σεναριογράφων -εκτός από το βυθό- ήταν η μαφία και οι καταστάσεις που την περιβάλλουν. «Προστασία» σε επιχειρηματίες, οικογενειακοί δεσμοί, εκβιασμοί, φαμίλιες και γυναίκες αράχνες δίνουν τον παρόν στον υποθαλάσσιο κόσμο.

Στα 90 λεπτά του, το Shark Tale παραμένει προβλέψιμο χρησιμοποιώντας γνωστά θεματικά μοτίβα, στερούμενο μιας σεναριακής κορύφωσης. Βέβαια δεν λείπουν οι έξυπνες στιγμές και τα πρωτότυπα αστεία. Αξίζει να σημειώσουμε τον κωμικό «φόρο τιμής» στο Jaws (Σαγόνια του Καρχαρία), του Steven Spielberg που ως ιδιοκτήτης της Dreamworks εμπλέκεται και στην παραγωγή του Shark Tale. Το λαμπερό cast που δάνεισε τις φωνές του περιλαμβάνει τους Robert De Niro, Will Smith, Renne Zellweger, Angelina Jolie και Martin Scorcese. Ο De Niro όμως μοιάζει να επαναλαμβάνει τη γνωστή γκαγκστερική περσόνα του, ενώ ο Will Smith ερμηνεύει τον πρώτο ρόλο στα όρια της υπερβολής. Χωρίς αμφιβολία την παράσταση κλέβει ο Martin Scorcese, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα καλός ερμηνεύοντας τον ενδιαφέροντα χαρακτήρα του Sykes. Το Shark Tale δεν θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το είδος του animation, είναι όμως σίγουρα μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση ειδικά την περίοδο των γιορτών.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-12-2004  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.