The Manchurian Candidate

Ο Υποψήφιος Της Μαντζουρίας

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jonathan Demme

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Liev Schreiber, Meryl Streep, Kimberly Elise, Jon Voight

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Ben Marco και ο Raymond Shaw είναι δυο στρατιώτες που υπηρέτησαν στην ίδια ομάδα κατά τη διάρκεια της Καταιγίδας της Ερήμου στον πρώτο πόλεμο του Ιράκ. Ο Shaw είναι γιος μιας πανίσχυρης γερουσιαστού που έχει καταταγεί στο στράτευμα για να ξεφύγει από την δεσποτική μητέρα του. Μια ηρωική του πράξη στον πόλεμο βοηθά σημαντικά την πολιτική του καριέρα, επιτρέποντάς του να ονειρεύεται ακόμα και τη θέση του αντιπροέδρου στις εκλογές του 2008. Από την άλλη ο Marco ταλαιπωρείται από συναισθηματικά προβλήματα και διανοητικές διαταραχές, μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Προσπαθώντας να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τους εφιάλτες του αρχίζει να βρίσκει στοιχεία για μυστηριώδη στρατιωτικά πειράματα. Ο ίδιος θα αρχίσει να αναρωτιέται εάν οι αναμνήσεις του από το πεδίο της μάχης είναι αληθινές ή πλαστές.

Ο Jonathan Demme σκηνοθετεί ένα remake του συναρπαστικού πολιτικού θρίλερ του 1962 από τον John Frankenheimer. Δεν πρόκειται για μια πιστή μεταφορά αλλά για μια προσαρμογή στη σημερινή εποχή. Αλλωστε μέσα σε 42 χρόνια πάρα πολλά έχουν αλλάξει στο παγκόσμιο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό. Αυτή τη φορά ο κίνδυνος δεν κρύβεται στη διείσδυση της κομμουνιστικής απειλής, αλλά στις «άγριες» διαθέσεις των πολυεθνικών εταιριών. Ο Denzel Washington δίνει μια διαφορετική προσέγγιση στον συνταγματάρχη Marco (που πρώτος υποδύθηκε ο Frank Sinatra), με στοιχεία γνώριμα και από προηγούμενους ρόλους του. Καταφέρνει όμως να τα δέσει σε ένα χαρακτήρα που κινείται στα όρια της παράνοιας αλλά διαθέτει την διαύγεια για να ξεσκεπάσει αυτό που συμβαίνει γύρω του. Στον αντίποδα απογοητευτική αποδεικνύεται η Meryl Streep, στο ρόλο της δεσποτικής μητέρας, κινούμενη σε γνώριμα ερμηνευτικά μονοπάτια φτάνοντας συχνά στα όρια της υπερβολής. Ευχάριστη έκπληξη είναι η στιβαρή ερμηνεία του Liev Schreiber (χωρίς «μεγάλο» ρόλο στο ενεργητικό του) ως υποψήφιου προέδρου.

Το The Manchurian Candidate δεν είναι μια συναρπαστική χολιγουντιανή κινηματογραφική εμπειρία, αλλά προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβληματισμό σε δεύτερο επίπεδο. Η εκμετάλλευση των πολεμικών ανδραγαθημάτων, οι σκανδαλώδεις προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ, ο ρόλος των lobby επιρροής και οι σχέσεις διαπλοκής με τις πολυεθνικές εταιρίες παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του θεατή. Όμως η ταινία πέφτει έξω στην πρόβλεψή της, καθώς για τον «έλεγχο» του πλανητάρχη δεν χρειάζεται υπερ-υψηλή τεχνολογία. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα (μυρίζει πετρέλαιο) δεν δυσκολεύτηκαν να ανακαλύψουν ένα απλούστερο τρόπο βρίσκοντας ήδη ένα αφελή υπάκουο ανθρωπάκο για να παίξει το ρόλο του προέδρου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-11-2004  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.