We Don't Live Here Anymore

Δε Μένουμε Πια Εδώ

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 101'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Curran

Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Mark Ruffalo, Laura Dern, Peter Krause, Sam Charles

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Δύο φιλικά ζευγάρια στην αμερικάνικη επαρχία περνούν αρκετό χρόνο μαζί προσπαθώντας να σπάσουν την ρουτίνα. Ο Jack και ο Hank είναι και οι δύο καθηγητές στο κολέγιο της μικρής πανεπιστημιούπολης, διατηρώντας μια «χαλαρή» φιλία κάνοντας βόλτες ανάμεσα στα μαθήματα και πίνοντας ποτά μετά τη δουλεία. Οι γυναίκες τους Teri και Edith είναι στενότερες φίλες και οργανώνουν συναντήσεις για φαγητό και πότο, αφού βάλουν τα παιδιά για ύπνο. Μια σχέση απιστίας θα υποσκάψει τη σχέση των δύο ζευγαριών οδηγώντας την κατάσταση στα όρια. Οι φιλίες θα αποδειχθούν χωρίς ιδιαίτερο βάθος ενώ οι ερωτικές συναντήσεις θα καταλήξουν αδιέξοδο. Οι ήρωες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την πορεία τους και τις επιλογές τους βγαίνοντας τελικά αρκετά αλλαγμένοι και σίγουρα πιο ώριμοι.

To We Don't Live Here Anymore εστιάζει στους χαρακτήρες χωρίς να δίνει κανένα άμεσο στοιχείο για το χρόνο ή τον τόπο που διαδραματίζεται. Οι μόνες ενδείξεις που έχουμε είναι μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε πως βρισκόμαστε στην αμερικάνικη περιφέρεια του βορρά. Εκεί οι ρυθμοί μοιάζουν εντελώς διαφορετικοί και πιο ανθρώπινοι απΑ ότι στις μεγαλουπόλεις. Παρότι όμως οι οικογένειες μοιράζονται περισσότερο χρόνο από το μέσο όρο, οι σχέσεις μεταξύ των μελών τους χαρακτηρίζονται από έλλειψη επικοινωνίας και ειλικρίνειας. Βασισμένη στα διηγήματα του Andre Dubus η ταινία μεταφέρει τις «λογοτεχνικές» της καταβολές και στον τρόπο που σκηνοθετείται. Αργός ρυθμός με σποραδικούς διαλόγους και λίγες εντάσεις προσπαθεί να μεταφέρει στην οθόνη τα αδιέξοδα της γενιάς των 30 και κάτι. Οι άνθρωποι της γενιάς που έζησε απελευθερωμένα νιάτα χωρίς φραγμούς και σκέψεις για το αύριο, αναζητούν τους μηχανισμούς για να επιτύχουν στο δύσκολο ρόλο του οικογενειάρχη. Ενώ όμως το θέμα μοιάζει υποσχόμενο, το τελικό σενάριο είναι γεμάτο κλισέ που θυμίζουν αντίστοιχες ταινίες ενώ η σκηνοθεσία του John Curran είναι μάλλον συμβατική και διεκπεραιωτική. Το έργο το έχουμε ξαναδεί σε πάρα πολλές εκδοχές και το We Don't Live Here Anymore δεν φαίνεται να έχει κάτι να προσθέσει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-11-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.